onsdag 18 december 2019

Minister och Samherjis vd på bild skapar debatt

På flygplatsen i Akureyri satt näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och Samherjis tillförordnade vd Björgólfur Jóhannsson vid samma bord. DV rapporterade att de två fångats ihop - och antydde att det skulle vara något lömskt med mötet. I kommentarsfälten utbröt en livlig diskussion om det fanns fog för den insinuanta tonen eller om det var ett försök att göda misstänksamhet utan konkreta skäl.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir är självständighetspartist. Hon tillhör inte de politiker som pekats ut för några direkta band till Samherji, den isländska fiskejätte som misstänks för mutor och penningtvätt i samband med bolagets verksamhet i Namibia. Mest ifrågasatt är partikamraten Kristján Þór Júlíusson, som också är fiske- och jordbruksminister, som har starka band till Samherji men som ändå inte har stämplat ut från några politiska beslut på grund av jäv.

Fotot publicerades ursprungligen av Jæja, ett nätverk som arrangerat en rad demonstrationer i Reykjavík. Gruppen står bland annat bakom de manifestationer som ordnats på Austurvöllur efter avslöjandena om Samherji. Ett vanligt krav bland demonstranterna är att Kristján Þór Júlíusson ska avgå.

Så småningom kommenterade Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir bilden. Hon sade i Fréttablaðið att hon och Björgólfur Jóhannsson råkat hamna vid samma bord när de väntade på flyget. De hade inte diskuterat Samherji. De pratade bland annat om julledighet, barn och barnbarn. De två är tidigare bekanta eftersom han jobbat bland annat för Icelandair och Íslandsstofa.

Här kan du läsa mer om skandalen kring Samherji.