torsdag 12 december 2019

Mjóifjörður får ljusledare allra sist på Island

En ljusledare sträcker sig nu från Seyðisfjörður till Mjóifjörður. Det betyder att de elva året runt-boende i Mjóifjörður nu får pålitliga kommunikationer och tillgång till bredband. Mjóifjörður är den sista bebyggelsekärnan i landet som får ljusledare. En tvist med en schweizisk markägare försenade arbetet avsevärt.

I vinter är det bara elva personer som bor i Mjóifjörður på östra Island. Den enda vägen till fjorden är i regel igensnöad hela vinterhalvåret. De boende är beroende av en båtförbindelse till Neskaupstaður som går två gånger i veckan.

Nyligen valde Vegagerðin att ploga vägen över Mjóafjarðarheiði. Skälet till att myndigheten öppnade sträckan över heden var ett planerat besök av kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson. Han var på plats för att fira att ljusledare nu kopplar ihop Mjóifjörður och Seyðisfjörður.

Ljusledaren ersätter det gamla mikrovågsnätet. Kommunikationerna har länge varit ett problem. Mikrovågsnätet har varit opålitligt. När det har varit ur funktion har radiotelefoni från någon av de båtar som har Mjóifjörður som hemmahamn varit den enda möjligheten att kommunicera med omvärlden.

Mjóifjörður är den sista bebyggelsekärnan på Island som får ljusledare. Förutom stabila kommunikationer ger den möjlighet till bredband med en hastighet på 100 megabit i sekunden.

Arbetet tog betydligt längre tid än väntat. Ljusledaren har dragits genom Austdalur, en fastighet som ägs av den schweiziske konstnären Christoph Büchel som flyttade till Island 2007. Det tog lång tid att få klartecken.

Christoph Büchel motsatte sig förslaget att dra ljusledaren över ett myrområde. Han ansåg att den sträckningen medförde för stora risker för naturen. I stället fick myndigheterna till sist dra ljusledaren längs spår och stigar. Den sträckningen blev betydligt dyrare för staten.

Sigurður Ingi Jóhannsson säger i ett pressmeddelande att internet och andra kommunikationer är nödvändiga för att landsbygden ska kunna utvecklas. Med pålitliga kommunikationer kommer också olika typer av jobbmöjligheter:
"Det har betydelse att människor har ett verkligt val av boende och har möjligheter att välja jobb oberoende av plats och därför är det fantastiskt att fira den här milstolpen med invånare i Mjóifjörður. ... Det hade blivit dags att koppla ljusledare hit och det är glädjande att sluta cirkeln här med den viktiga etappen att alla landets bebyggelsekärnor nu har möjlighet till bra nätuppkoppling. Vi ser rikt varierande service dyka upp som ofta bara erbjuds på nätet och ger människor lika förutsättningar för att använda."
Här kan du läsa mer om Mjóifjörður.