torsdag 5 december 2019

Moské i Reykjavík får 13 meter hög minaret

Moskén på Skógarhlíð i Reykjavík får nu en drygt 13 meter hög minaret. Det är den första i sitt slag på Island. Initiativet kommer från Stofnun múslima á Íslandi, ett av landets tre muslimska samfund. Inga böneutrop kommer att göras från minareten. Ordföranden Karim Askari säger i Fréttablaðið att minareten är en symbol för religionsfrihet.

På Island finns tre muslimska församlingar. Äldst och störst är Félag múslima á Íslandi. Samfundet hade den 1 december i år 621 registrerade medlemmar enligt Þjóðskrá Íslands. Näst störst är Menningarsetur múslima á Íslandi med 372 medlemmar. Minst och yngst är Stofnun múslima á Íslandi med 251 medlemmar.

Relationerna mellan samfunden har de senaste åren präglats av konflikter. Dispyterna har handlat om lokaler och hyror. När Menningarsetur múslima á Íslandi bröt sig ut ur Félag múslima á Íslandi anklagades avhopparnas ledare för extremism.

Hittills är det Menningarsetur múslima á Íslandi som har förlorat mest på rivaliteten. Två år i följd har samfundet förlorat medlemmar - trots att det totala antalet muslimer på Island ökat. Snabbast växer Stofnun múslima á Íslandi.

Stofnun múslima á Íslandi kunde börja använda lokalerna på Skógarhlíð i Reykjavík efter att ha gått segrande ur en tvist med Menningarsetur múslima á Íslandi. Samfundet tänkte först använda lokalerna som hotell. Nu nyttjas de i stället som tidigare som en moské.

Nu får moskén en minaret - och det blir den första i sitt slag på Island. Karim Askari, ordförande för Stofnun múslima á Íslandi, säger i Fréttablaðið att den ska stå klar före årsskiftet:
"Det här blir den första minareten i Islands historia och är en vördnadsbetygelse för isländskt samhälle, isländska myndigheter och den tolerans som finns här och religionsfriheten. ... Det här är ett budskap till världen om att alla här kan leva i fred och samförstånd oavsett deras tro eller ursprung och denna minaret ska bli ett vittne till det. Det här är inte bara för muslimer utan för hela världen kring denna vackra ö."
Karim Askari berättar i Fréttablaðið att minareten inte kommer att användas för böneutrop. Den kommer att ha belysning, klocka och temperaturmätare.

I Morgunblaðið säger Karim Askari att minareten blir drygt 13 meter hög. Den kommer att väga över 1 200 kilo:
"Minareten är symbolisk precis som kors på kyrkor."
Här kan du läsa mer om moskén i Reykjavík.