söndag 15 december 2019

Namibier kräver isländsk ursäkt för Samherjis fiske

Mutor och korruption gjorde det omöjligt för namibierna själva att få inkomster från fisket av taggmakrill. Därför kräver namibier i USA en ursäkt från Island samtidigt som de ansvariga inom skandalbolaget Samherji ställs inför rätta. De kräver också att den isländska fiskejätten återlämnar vinsten från fångsterna.

Nyligen publicerade RÚV och Stundin uppgifter om hur Samherji använt mutor och penningtvätt för att tjäna stora summor på fisket av taggmakrill i Namibia. Vinsterna slussades genom konton i skatteparadis till det isländska företaget. Samherji såg också till att minimera de skatter som bolaget betalade.

För att komma över kvoterna ska Samherji ha mutat ministrar och topptjänstemän i Namibia. Skandalen har i Namibia redan resulterat i flera åtal. Uppgifterna om skandalen utreds även av isländska myndigheter.

Nu kräver namibier i USA en ursäkt från Islands regering. De överlämnade nyligen en protestlista till Bergdís Ellertsdóttir, Islands ambassadör i USA. De skriver på Facebook att de bland annat vänder sig mot att finansminister Bjarni Benediktsson hävdat att korruptionsskandalen var ett resultat av en svag regering i Namibia.

Men de kräver inte bara en ursäkt från regeringen. De vill också att de inblandade i skandalen ställs inför rätta. De beskriver Samherji som ett bolag som har korruption som arbetsredskap. Därför vill de även att den isländska fiskejätten lämnar vinsterna från fångsterna till Namibia så att de kan komma folket till godo.

Här kan du läsa mer om skandalen kring Samherji.