tisdag 3 december 2019

Ny förening i Självständighetspartiet för suveränitet

Efter den interna splittringen om energipolitiken grundas nu en särskild partiförening för frågor om nationell suveränitet. En lång rad toppolitiker från Självständighetspartiet deltog när föreningen bildades i lördags. Till ordförande valdes Styrmir Gunnarsson, tidigare chefredaktör för Morgunblaðið.

Inom Självständighetspartiets konservativa falang är missnöjet just nu stort. Partiledningen drev igenom EU:s tredje energipolitiska program trots starkt internt motstånd. Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir - ung, kvinna och förhållandevis liberal - utsågs till justitieminister. Och opinionssiffrorna är historiskt låga.

Den senaste tiden har en lång rad väljare övergett Självständighetspartiet för Centerpartiet. Där har ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nationalistiska och protektionistiska retorik haft stora framgångar. Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson har däremot gjort andra vägval än den konservativa falangen.

Missnöjet har nu resulterat i en partiförening för frågor om nationell suveränitet. Den bildades vid ett möte i Valhöll i Reykjavík i lördags. Ett åttiotal personer var på plats. Styrmir Gunnarsson, tidigare chefredaktör för Morgunblaðið, valdes enhälligt till ordförande.

I styrelsen valdes även Birgir Örn Stein­gríms­son, Er­lendur Borg­þórs­son, Hall­dóra Hjalta­dóttir, Jón Kári Jóns­son, Júlíus Vals­son, Ólafur Hannes­son, Pétur Stefáns­son och Viðar Guð­john­sen.

En av initiativtagarna var just Ólafur Hannesson. Han sade i Morgunblaðið inför mötet att det fanns ett stort missnöje med Självständighetspartiets politik och opinionssiffror. Han ansåg att det inom partiet fanns ett behov av att lyfta fram suveränitetens betydelse för Island:
"Den här gruppen har ett varmt sinne för partiet och tycker bra om land och folk. Genom detta vill vi försöka hålla fast den grupp partimedlemmar som för tillfället överväger att gå ur Självständighetspartiet."
Föreningen fick stor uppmärksamhet redan inför mötet. I en annons använde sig gruppen av en illustration från Morgunblaðiðs förstasida den 5 juli 1942. Inför valet i Reykjavík publicerade tidningen partiets program för Reykjavík. Bildspråket i annonsen beskrevs av många som fascistiskt.

En som ifrågasatte valet var Guðmundur Oddur Magnússon, professor vid Listaháskóli Íslands. Han sade till Vísir att han inte såg något direkt rasistiskt i bilden. Men bildspråket påminde honom direkt om människosyn från forna tider:
"Det här är en klassisk position som syns i bilder från åren 1930 till 1940 och den chauvinism som fanns under åren innan andra världskriget. Det här syntes till exempel i Tyskland, Sovjetunionen och USA. Där står övermänniskan - Ûbermensch - längst fram. Det här är ett fascistiskt bildspråk som också tillhör stalinismen. Det står helt klart."
Ólafur Hannesson sade till Stundin att föreningen inte vände sig mot några grupper. Han sade vidare att han inte haft några tankar på att bildspråket skulle kunna påminna någon om tidigare diktaturer.

Styrmir Gunnarsson hävdade i Fréttablaðið att han förstod att vissa kunde missförstå bilden. Samtidigt ansåg han att det var viktigt att se bilden i sitt sammanhang:
"Naturligtvis grundar vi inte här någon förening som tänker kämpa för nazism, fascism eller stalinism."
Bland åhörarna i lördags fanns bland annat partisekreteraren Jón Gunnarsson och alltingsledamoten Ásmundur Friðriksson. Bägge tillhör Självständighetspartiets mer konservativa kretsar. Underhöll gjorde Eyþór Arnalds, partiets ledare i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets ras i den senaste opinionsmätningen från MMR.