fredag 20 december 2019

Nytt jordskalv vid Fagradalsfjall skakar Reykjavík

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 3,5 skakade Reykjavík med omnejd i går förmiddag. Skalvet hade sitt epicentrum vid Fagradalsfjall på sydvästra Island. Där började en jordskalvssvärm i söndags morse. Sedan dess har över 1 700 jordskalv registrerats i området. Men nu ser det ut som att aktiviteten är på väg att minska.

Strax efter klockan 7 i söndags började en jordskalvssvärm vid Fagradalsfjall, ett berg som ligger mellan Grindavík och Kleifarvatn på sydvästra Island. Redan tidigt stod det klart att det rörde sig om en kraftig svärm. Klockan 7.59 samma dag inträffade ett skalv som uppmättes till 3,5. Det skalvet kändes bland annat i Reykjavík.

Under de två första dygnen registrerades elva jordskalv som hade en magnitud på minst 3. Det största inträffade 19.48 på söndagen. Det uppmättes till 3,7. Även det skalvet kändes i bland annat Reykjavík, Keflavík, Grindavík och Akranes.

Jordskalvssvärmen har nu pågått i fem dygn. Sedan dess har över 1 700 jordskalv skett i området.

Ett nytt stort skalv inträffade i går. Klockan 11.20 skedde ett jordskalv med en magnitud på 3,5. Också det skalvet kändes i bland annat Reykjavík.

Aktiviteten vid Fagradalsfjall har dock minskat avsevärt. Det stora skalvet i går följdes av en rad efterskalv. Men under kvällen och natten var det lugnt i området. Mycket tyder på att jordskalvssvärmen nu kan vara över.

Jordskalv i området är mycket vanliga på grund av kontinentalplattornas rörelser. Fagradalsfjall ligger i anslutning till den sprickzon som skiljer kontinentalplattorna åt. I området finns också flera aktiva vulkaniska system.

Inget tyder på att de senaste dagarnas seismiska aktivitet ska ha något samband med nära förestående vulkanisk aktivitet.

Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen vid Fagradalsfjall.