söndag 22 december 2019

Över 1 700 jordskalv på en vecka vid Fagradalsfjall

Illustration: Veðurstofa Íslands
Jordskalvssvärmen vid Fagradalsfjall på sydvästra Island är över. Inom loppet av en vecka inträffade över 1 700 jordskalv i området. Det kraftigaste av dem uppmättes till 3,7 - och ytterligare tio skalv hade en magnitud på minst 3. Under lördagen registrerades bara sju små skalv vid Fagradalsfjall. Inget av dem kändes i bebyggelse.

I söndags morse började en intensiv jordskalvssvärm på sydvästra Island. Skalven inträffade nära Fagradalsfjall, ett berg beläget mellan Grindavík och Krýsuvík. Det största skalvet skedde under söndagskvällen och hade en magnitud på 3,7. Ytterligare tio skalv uppmättes till minst 3.

De stora skalven kändes i bland annat Reykjavík, Keflavík, Grindavík och Akranes. De orsakade inga materiella skador.

Aktiviteten var som mest intensiv under de två första dygnen. Sedan i fredags har det varit lugnt i området. Under lördagen registrerades bara sju små skalv vid Fagradalsfjall. Det största uppmättes till 1,1 - vilket är för svagt för att kännas i bebyggelse. Under natten mot söndagen noterades inga skalv alls i området.

Över 1 700 jordskalv ägde rum från den 15 december och en vecka framåt. Jordskalv är mycket vanliga i området som är en känd sprickzon. Skalvserien tros inte ha något samband med magmarörelser eller annan vulkanisk aktivitet. I stället beror den sannolikt på kontinentalplattornas rörelser.

Här kan du läsa mer om jordskalven vid Fagradalsfjall.