lördag 14 december 2019

Pojke som föll i älven under oväder hittad död

Den 16-årige pojke som föll i älven Núpá i onsdags hittades död i vattnet vid lunchtid i går. Kroppen upptäcktes av besättningen på en av kustbevakningens helikoptrar. Den hade flutit med strömmen en längre sträcka från den plats där 16-åringen föll i älven. Omkring 400 personer deltog i sökandet efter den saknade pojken.

Det kraftiga snöoväder som drog in över Island i veckan gjorde många gårdar strömlösa. En av dessa gårdar låg vid Núpá söder om Akureyri. För att få igång gårdens eget kraftverk efter stormen tog bonden hjälp av den 16-årige pojke som besökte honom.

Under arbetet överraskades de av en kraftig våg av snöslask som gjorde att bägge föll i älven. Vågen uppstod sedan den fördämning av snö och is som bildats plötsligt gav vika. Bonden lyckades ta sig upp ur vattnet. Pojken fördes bort med älven.

Omkring 400 personer deltog i sökandet. Räddningsarbetarna använde bland annat helikoptrar, drönare och hundar. Vid lunchtid i går upptäckte besättningen på en av kustbevakningens helikoptrar en kropp vid Fossgil i Núpá. Kroppen fördes till sjukhuset i Akureyri. Det uppger polisen på Facebook.

Polisen skriver på Facebook att 16-åringen var bosatt på Västmannaöarna men född i Norge. Enligt Vísir var det en familjetragedi som gjorde att han flyttade till Island.

Han var bara åtta år gammal när mamman mördades av sambon. Mannen dömdes till femton års fängelse för mordet. Pojkens isländske pappa fick vårdnaden och han flyttade till honom på Västmannaöarna.

Tre av hans vänner tände i går ljus i form av ett kors på Heimaklettur på Hemön för att hedra 16-åringens minne. Det berättar Eyjafréttir.

Här kan du läsa mer om ovädret.