onsdag 11 december 2019

Professor: Hekla är Islands svar på White Island

Geofysikern Páll Einarsson har i många år varnat för ett snabbt utbrott i Hekla. Han befarar att vulkanen kan vakna till liv så snabbt att både flygtrafik och turister hamnar i fara. Páll Einarsson säger i Morgunblaðið att situationen vid Hekla är den som påminner mest om det senaste utbrottet på nyzeeländska White Island.

När vulkanen på White Island erupterade i veckan fanns 47 personer på ön. Sex personer har omkommit och åtta är saknade. Förhoppningarna om att någon av dessa åtta ska ha överlevt utbrottet är i det närmaste obefintliga. Ytterligare trettio personer vårdas på sjukhus medan tre har skrivits ut.

Utbrottet på White Island var det första sedan 2016. Nyzeeländska myndigheter hade den senaste tiden höjt varningsnivån eftersom det fanns tecken på att ett utbrott kunde vara på väg. Skälet var bland annat ökande rörelser i jordskorpan och stigande halter av vulkangaser i luften.

Utbrottet var inte stort. Men med aska som kan nå temperaturer på upp till 1 000 grader och höga halter av giftiga vulkangaser i luften är förutsättningarna små för att kunna överleva för den som befinner sig i direkt anslutning till utbrottet. En grupp av turister vandrade i kratern ungefär samtidigt som utbrottet började.

Páll Einarsson, professor emeritus i geofysik vid Háskóli Íslands, har i många år varnat för konsekvenserna av ett snabbt utbrott i Hekla. Han säger i Morgunblaðið att Hekla är den isländska vulkan som sett till riskerna påminner mest om White Island:
"Vi har vår egen version av det här vilket är Hekla och turismen där."
Skälet till att Páll Einarsson varnar för Hekla är flygtrafiken och turismen. Dagligen flyger ett stort antal plan rakt över vulkanen. Han tror att ett snabbt utbrott skulle kunna utgöra en risk för flygtrafiken. De jordskalv som förebådar ett utbrott i Hekla kan komma så tätt inpå som tjugo minuter före dess början.

Páll Einarsson befarar att askpelaren från Hekla snabbt skulle kunna nå samma höjd som flygtrafiken. Vulkanaskan skulle kunna leda till motorproblem för flygplanen. De analyser som gjorts av flygplatsbolaget Isavia tonar dock ned riskerna. Slutsatsen är att det vid ett utbrott kommer att finnas tid att dirigera om flygtrafiken.

Den andra risken är turismen. Páll Einarsson säger i Morgunblaðið att Hekla är populärt bland klättrare. Eftersom vulkanen kan eruptera med kort varsel befinner sig alla som är på väg upp eller ned för fjället för livsfara vid ett utbrott.

Riskerna påminner om White Island. Ett utbrott i Hekla kan sprida höga halter av giftiga vulkangaser. Askan kan göra det omöjligt att se. Och stenar och klippblock som kastas upp i luften utgör en fara för alla som befinner sig på sluttningarna.

Veðurstofa Íslands följer utvecklingen vid Hekla. Det senaste utbrottet inträffade 2000. Vulkanen har i dag passerat de nivåer som då krävdes för ett utbrott. De senaste åren har en rad mindre jordskalv skett vid Hekla. Myndigheterna har då ibland höjt beredskapen och uppmanat turister att hålla sig borta. Än så länge har dock utbrottet uteblivit.

Här kan du läsa mer om Hekla.