lördag 7 december 2019

Tomma sidor i Fréttablaðið efter journaliststrejk

Läsarna fick i går ett ovanligt nummer av Fréttablaðið i brevlådan. Tidningens spalter var tomma - och innehöll varken text eller bild. Skälet var den pågående strejken bland isländska journalister. Det var fjärde gången som medlemmar lade ner arbetet. Varslet från journalistfacket Blaðamannafélag Íslands gällde journalister, fotografer och korrekturläsare.

Med en upplaga på omkring 80 000 exemplar är Fréttablaðið Islands i särklass största dagstidning. Fyra av tio islänningar läser den gratisutdelade tidningen. Men i går fanns det inte mycket att läsa i Fréttablaðið.

Under torsdagen lade journalister, fotografer och korrekturläsare ned arbetet mellan klockan 10 och 22. Konsekvensen för Fréttablaðið var ett mycket magert innehåll - och en stor del tomma spalter. De tomma spalterna var ett resultat av torsdagens arbetsnedläggelse.

I tidningen fanns främst annonser och inskickade debattartiklar. Den enda artikeln på förstasidan var skriven av Jón Þórisson, en av Fréttablaðiðs chefredaktörer som inte omfattades av konfliktåtgärderna. På samma sida fanns en skämtteckning av Halldór Baldursson. Den brukar i vanliga fall finnas längre in i tidningen.

Det var fjärde gången som Blaðamannafélag Íslands, det isländska journalistförbundet, riktade åtgärder mot några av landets största medier. De tre första gällde rapportering på nätet. I torsdags fick åtgärderna alltså konsekvenser för dagstidningarnas tryckta upplagor.

Arbetsnedläggelsen märktes inte lika tydligt i Morgunblaðið där en stor mängd material hade förproducerats. Tidningen har av Blaðamannafélag Íslands anklagats för strejkbryteri eftersom rapporteringen på nätet fortsatt trots fackliga konfliktåtgärder.

Blaðamannafélag Íslands har inte kommit överens med arbetsgivarorganisationen Samtök atvinnulífsins om ett nytt avtal. En majoritet av medlemmarna röstade i förra veckan ned det senaste avtalsförslaget. Vissa medier - bland annat Stundin - har dock skrivit under ett nytt avtal och har därför heller inte drabbats av konfliktåtgärderna.

Dagens utgåva av Fréttablaðið innehåller redaktionellt material på samma sätt som vanligt.