onsdag 11 december 2019

Vinterns första riktiga oväder drog in över Island

Illustration: Vegagerðin
För första gången någonsin utfärdade Almannavarnir en röd vädervarning. Myndigheter, kommuner och statsminister Katrín Jakobsdóttir tillhörde dem som uppmanade alla att hålla sig inomhus. I förmiddags fanns knappt en enda framkomlig riksväg på hela Island. Ändå var konsekvenserna av det värsta vinterovädret på länge förhållandevis begränsade.

Efter lunchtid i går drog den första riktiga vinterstormen in över Island. Och det var också ett av de värsta ovädren på mycket länge. Inga plan landade eller lyfte i Keflavík. Även inrikesflyget låg nere. Bussar såväl i städerna som på landsbygden ställdes in. Mängder av företag och skolor stängde tidigare så att alla skulle hinna hem innan ovädret slog till.I de förebyggande åtgärderna ingick även bland annat att tillfälligt ta ned julgranen från Austurvöllur i Reykjavík.

Ovädret kom med enorm kraft. Nästan hela landet drabbades av vindar rejält över stormstyrka och kraftigt snöfall. I förmiddags var så gott som samtliga riksvägar avstängda eller oframkomliga. Mängder av hushåll och företag var utan el. Tak lossnade, fönsterrutor krossades och träd blåste till marken.Inne i Reykjavík blåste det så hårt att sten och tång från stränder och hav flög in över vägar. Räddningstjänsten gjorde hundratals utryckningar över hela landet.

Ändå var konsekvenserna förhållandevis begränsade. Varningarna om det annalkande ovädret började flera dagar innan. Statsminister Katrín Jakobsdóttir uppmanade på Facebook alla att hålla sig inomhus. Almannavarnir utfärdade för första gången en röd vädervarning för Strandir och Norðurland vestra. Den utvidgades senare till hela Västfjordarna och Norðurland eystra.

På många håll i landet kommer skolorna att vara stängda i dag. Flygtrafiken från Keflavík kommer troligen att dras med förseningar. Vissa större vägar kommer inte att öppnas förrän i morgon. Och i dag fortsatte ovädret in över östra Island - den region som inte drabbades så hårt redan under gårdagen.