måndag 30 december 2019

Völvans spådom för 2020: Korruptionsskandalen växer

Korruptionsskandalen kring fiskejätten Samherjis verksamhet i Namibia fortsätter att växa under 2020. Flera av de inblandade i mutorna till namibiska politiker kommer att dömas till fängelse. Och avslöjandena leder fram till en reformering av den isländska fiskepolitiken. Det förutspår völvorna i både DV och Vikan i spådomarna för nästa år.

Spådomar inför det kommande året är ett givet inslag i flera isländska tidningar dagarna före nyårsafton. Förutsägelserna har blivit tradition - men de flesta läser dem för att roas snarare än att se in i framtiden. De flesta tar dem alltså med en rejäl nypa salt. Det är också klokt eftersom träffsäkerheten brukar vara måttlig.

DV och Vikan har i många år tillhört de tidningar som publicerat spådomar. Gemensamt är att de säger sig söka upp en okänd spåkvinna som ombeds att förutsäga vad som ska hända under det kommande året. Spådomarna gäller allt från idrott och kändisar till politik och naturkatastrofer. Völvans identitet avslöjas aldrig.

I spådomarna för 2020 har DV:s och Vikans völvor en hel del gemensamt. Bägge förutspår till exempel att korruptionsskandalen kring fiskejätten Samherji kommer att prägla även det kommande året. Fler avslöjanden om bolagets verksamhet är på väg. Det betyder i sin tur att ryktet kommer att försämras ytterligare.

Bägge völvorna förutspår att inblandade kommer att dömas till fängelse efter avslöjandena om hur Samherji mutat namibiska politiker för att få tillgång till värdefulla fiskekvoter i landet. Utredningen - som alltså kommer att växa - blir dock tidsödande eftersom fler personer kommer att dras in i skandalen.

Vikans völva tror dessutom att avhoppade vd:n och storägaren Þorsteinn Már Baldvinsson kommer att lämna Island för att undvika en rättsprocess. Samherji byter även namn för att försöka putsa varumärket efter skandalen.

Avslöjandena får också politiska konsekvenser. Enligt Vikans völva tvingas fiskeminister Kristján Þór Júlíusson att avgå. Han avslöjas visserligen inte som delaktig i korruption. Hans starka band till Samherji gör dock att han inte längre kan utöva sitt uppdrag. Samma förutsägelse gör även DV:s völva.

Skandalen blir startpunkten för en reformering av det isländska fiskekvotsystemet. DV:s völva förutspår att politiker vidtar åtgärder för att minska jättarnas dominans. Fiskekvoter kommer i större utsträckning att utfärdas till småskaligt fiske i glesbygd. Det blir också ett sätt att främja näringslivet på landsbygden.

Vikans völva tror att debatten om fiskekvotsystemet fortsätter. Korruptionsskandalen var nödvändig för att få igång den diskussion som så småningom leder fram till förändringar.

Regeringen spricker under det kommande året. Vikans völva säger att det blir nyval i oktober. Inför nyvalet kommer Självständighetspartiet att splittras. Ett nytt parti kommer att ledas av Guðlaugur Þór Þórðarson. Den interna turbulensen utlöses just av debatten om fiskekvotsystemet. Självständighetspartiets nuvarande ledare Bjarni Benediktsson lämnar snart politiken.

Vidare förutser Vikans völva att Katrín Jakobsdóttirs ställning inom Gröna vänstern är ohotad. Nya krafter kommer att ge Socialdemokraterna ett lyft. Renässans och Piratpartiet är på nedgång. Folkets parti har svårt att bli taget på allvar av övriga partier i alltinget. Och Centerpartiet lyckas behålla sitt stöd trots alla skandaler kring ledande företrädare.

Inom näringslivet förutspår Vikans völva att turismen minskar något. Det kommer inte att ha någon avgörande inverkan på ekonomin. Den nuvarande nedgången blir kortvarig. Nya flygbolaget Play kommer dock aldrig att få igång någon trafik.

Vikans völva tror på tre vulkanutbrott inom en nära framtid. Åtminstone det första av dem sker under 2020. Det blir ett litet utbrott på en oväntad plats på södra Island. Det kommer att följas av utbrott i Katla eller Hekla. Dessutom kommer jordskalv att orsaka materiell förödelse på södra Island.

DV:s völva förutspår i stället ett stort jordskalv på norra Island. Det kommer inte att kräva några människoliv men skadorna blir omfattande. Det blir inget stort vulkanutbrott under det kommande året.

Prognosen för näringslivet är dyster. Enligt DV:s völva ökar arbetslösheten under 2020 och många högutbildade - som läkare - flyttar utomlands och bidrar därmed till att försvåra situationen inom sjukvården.

Bjarni Benediktsson slutar under 2020 enligt DV:s völva. Kampen om ordförandeposten står mellan Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadottir och en mer oväntad kandidat. Regeringen överlever dock - men främst på grund av att oppositionen är splittrad.

Andrés Ingi Jónsson - som nyligen hoppade av från Gröna vänsterns alltingsgrupp - kommer enligt DV:s völva att starta ett nytt parti medan Vikans völva säger att han lämnar politiken.

Völvan i DV tror att Guðni Th. Jóhannesson inte får någon motkandidat i sommarens presidentval och därmed automatiskt får fortsätta i ytterligare fyra år. Vikans völva nämner inte valet men tror att hans ställning kommer att vara fortsatt stark.

Vikans völva gör också förutsägelser som berör Sverige. Völvan hävdar att Sverige under 2020 kommer att drabbas av en stor terrorattack. Vidare beskriver völvan situationen i vissa delar av landet som getton. För att förbättra situationen i landet är det nödvändigt att arbeta med integration av de flyktingar som kommit till Sverige de senaste åren.

Den svenska kungafamiljen kommer enligt Vikans völva att ha ett skandalfritt år. 

Erik Hamrén slutar som förbundskapten för de isländska fotbollsherrarna. Vikans völva förutser att Island inte lyckas kvala in till EM. Misslyckandet innebär alltså slutpunkten för Erik Hamrén.

Här kan du läsa mer om völvans spådomar för 2019.