onsdag 8 januari 2020

Arnaldur Indriðason bästsäljare på Island 2019

Arnaldur Indriðason skrev den mest säljande boken på Island 2019. Men det var först på årets sista dagar som hans senaste deckare 
Tregasteinn gick förbi Gunnar Már Sigfússons bok om ketodieten. Precis som 2018 var det Arnaldur Indriðason, Yrsa Sigurðardóttir och Ragnar Jónasson som skrev de populäraste romanerna.

Att Arnaldur Indriðason släpper en ny roman den 1 november varje år är tradition. En nästan lika stark tradition är att den romanen toppar listan över årets mest säljande böcker. Den enda som då och då har kunnat utmana honom är Yrsa Sigurðardóttir, en annan deckarförfattare.

Arnaldur Indriðason och Yrsa Sigurðardóttir har de senaste åren duellerat om att sälja flest böcker. Han har nästan alltid avgått med segern. Än så länge är båda populärare än Ragnar Jónasson, en deckarförfattare som hittills har haft sina största försäljningsframgångar i Frankrike.

Men den här gången var den främsta utmanaren Gunnar Már Sigfússons Keto - hormónalausnin, en bok om ketodieten. Den gavs ut redan under våren. När Arnaldur Indriðasons Tregasteinn släpptes den 1 november förra året hade Gunnar Már Sigfússon hunnit skaffa sig ett rejält försprång.

I den lista som Félag íslenskra bókaútgefenda publicerade gällande försäljningen till och med den 22 december 2019 var Gunnar Már Sigfússon i topp. Tvåa var Arnaldur Indriðason och trea Yrsa Sigurðardóttirs senaste roman Þögn.

Under julhandelns slutspurt och årets sista dagar såldes tillräckligt många exemplar av Tregasteinn för att den skulle gå förbi Keto - hormónalausnin. Även 2019 slutar alltså Arnaldur Indriðason som Islands bäst säljande författare.

Julruschen räckte däremot inte till för att Yrsa Sigurðardóttir skulle passera Gunnar Már Sigfússon. Þögn slutar som trea efter Keto - hormónalausnin. Fyra blir Ævar Þór Benediktssons Þinn eigin tölvuleikur, en fackbok för barn, och femma Andri Snær Magnasons Um tímann og vatnið, en bok om klimatförändringarna.

Ragnar Jónasson har ibland beskrivits som en arvtagare till Arnaldur Indriðason och Yrsa Sigurðardóttir. Hans senaste deckare Hvítidauði är årets sjunde mest sålda bok - och den tredje populäraste romanen.

Årets bäst säljande översatta bok är Camilla Läckbergs Gullbúrið. På listan över de tio främsta utländska titlarna finns också Liza Marklunds Svört perla som fyra och Jonas Jonassons Gamlinginn sem hugsaði með sér að hann væri farinn að hugsa of mikið som tia.

Här kan du läsa mer om kampen om att bli 2019 års bästsäljare.