torsdag 9 januari 2020

Baren Klaustur i Reykjavík byter namn efter skandal

Ett drygt år efter skandalen på Klaustur i Reykjavík byter baren namn. Den fick enorm uppmärksamhet i samband med att sex alltingspolitiker avslöjades med att ha hånat och kränkt kvinnor och andra grupper under en barrunda. Men publikens intresse för Klaustur höll inte i sig. Nu byter baren namn.

I november 2018 avslöjade Stundin och DV hur sex alltingspolitiker - fyra från Centerpartiet och två från Folkets parti - hånade och kränkte kvinnor och andra grupper. En visselblåsare reagerade på hur de pratade under barrundan på Klaustur i Reykjavík och spelade in samtalen. De läcktes senare till medierna.

Under kvällen hånade de en kvinnlig aktivist som har funktionshinder genom att göra sälläten, kallade en rad kvinnor för fittor, recenserade kvinnors utseende, skröt om kohandel med ambassadörsposter och berättade om sina sexfantasier om en kvinnlig alltingspolitiker. Dessutom försökte de fyra centerpartisterna värva de två ledamöterna från Folkets parti.

De två ledamöterna från Folkets parti uteslöts efter att bland annat ha kallat partiledaren Inga Sæland för "en galen fitta". Två centerpartister tog en tillfällig paus från politiken. I dag är samtliga tillbaka i alltinget - och de två uteslutna gick senare också över till Centerpartiet.

Händelsen ledde till att Klaustur hamnade i mediernas fokus under lång tid. Baren försökte också utnyttja skandalen. I samarbete med bryggeriet Borg brugghús lanserades ölet Skyld'að vera stólahljóð, ett namn som anspelade på förklaringen att centerpartisterna inte påstod sig ha hånat någon genom att göra sälläten utan att det i stället ska ha rört sig om ljud från en stol.

Inledningsvis lockade skandalen också många besökare till Klaustur. Men på senare tid har det ofta varit glest i baren.

Nu byter Klaustur namn. Det framgår dock inte av inlägget på Facebook vilket det nya namnet blir.

Enligt Morgunblaðið är skandalen förklaringen till namnbytet. Klaustur ska ha fått en ny chef som inte längre vill att baren ska förknippas med politikernas barrunda.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.