söndag 19 januari 2020

Invånarna räddade butiken kvar i Borgarfjörður eystri

Med statligt stöd och 70 personer som själva gick in med aktiekapital återuppstod butiken i Borgarfjörður eystri. Ett och ett halvt år efter nyöppningen fortsätter den att engagera lokalsamhället. Kommunalrådet Jakob Sigurðsson sköter om leveranserna och många invånare nobbar nu det större utbudet i Egilsstaðir, rapporterar Vísir.

I augusti 2017 stängde butiken Eyrin i Borgarfjörður eystri för gott. För få handlade för att verksamheten skulle gå runt. Eyrin var i sin tur en efterträdare till den butik Samkaup länge drev i orten. Även den lades ned på grund av dålig lönsamhet.

I tio månader var Borgarfjörður eystri utan butik. Invånarna fick då ordna alla inköp i Egilsstaðir - en stad som ligger sju mil bort. Under vintern går vägen över ett pass som ofta är oframkomligt på grund av snö och oväder.

Kommunen Borgarfjarðarhreppur har bara 109 invånare - och under vintern är det bara ett sjuttiotal som bor i Borgarfjörður eystri. Men butiksfrågan ansågs så viktig att 70 personer gick in med aktiekapital i Búðin, en affär som öppnade i juni 2018. Projektet har bland annat fått stöd från Byggðastofnun.

Under vintern har Búðin bara öppet två timmar tre dagar i veckan. Sedan utökas öppettiderna i takt med att fler sommargäster och turister kommer till Borgarfjörður eystri. Utöver att fungera som butik är det i Búðin som lokalbefolkningen stöter på varandra för att prata.

Kommunalrådet Jakob Sigurðsson säger till Vísir att butiken är ett resultat av gemensamma insatser. Själv levererar han alla varor till Búðin.

Helga Björg Eiríksdóttir säger till Vísir att hon nu handlar allt hon behöver i Búðin. Hon vill inte på nytt tvingas behöva åka till Egilsstaðir för att göra sina inköp:
"Det var en storseger att åter få en butik på orten. Jag tyckte att det var en helt förskräcklig tid. Det var en vinter som det var stängt och vi hade ingen butik. Det far en helt förfärlig tid."
Här kan du läsa mer om butiken i Borgarfjörður eystri.