söndag 26 januari 2020

Island är världens dyraste land att leva i

Ingen annanstans i världen är det så dyrt att leva och bo som på Island. Det är i synnerhet kostnaderna för livsmedel och restaurangbesök som är extremt höga i landet. Dessutom matchar befolkningens inkomster inte riktigt den höga kostnadsnivån. Det visar en sammanställning från GO Banking Rates enligt Business Insider.

När GO Banking Rates rankar levnadsomkostnaderna i världens länder fungerar New York som referenspunkt. Och det är inte allt på Island som är dyrare än i New York. Att hyra en bostad i öriket kostar till exempel runt hälften av vad motsvarande bostad skulle kosta i New York.

Ändå är Island alltså det dyraste landet i världen. I snitt ligger levnadsomkostnaderna i öriket 23,96 procent över priserna i New York.

Mat är inte billigt i New York. Ändå är priserna på Island betydligt högre. Kostnaden för ett genomsnittligt restaurangbesök är 33 procent dyrare på Island än i New York. Och livsmedelspriserna är 19 procent högre.

Dessutom är inte islänningarna lika köpstarka som New York-borna. De tjänar 87,84 procent av snittinkomsten i New York. Det är också klart lägre än i andra högkostnadsländer.

Världens näst dyraste land är Schweiz. Här är visserligen levnadsomkostnaderna högre än på Island - men i praktiken är priserna inte lika höga eftersom invånarna tjänar betydligt mer.

Det tredje dyraste landet i världen är Norge följt av Bahamas, Luxemburg, Danmark, Singapore, Japan, Israel och Irland. Sverige rankas som det trettonde dyraste landet i världen.