lördag 25 januari 2020

Isländska Stykkishólmur blir Grönland i tv-serien Tunn is



Ett terrordåd riktat mot ett svenskt fartyg utgör starten på tv-serien Tunn is. Sverige försöker få Arktiska rådet att förbjuda oljeutvinning i regionen - men en stor fyndighet utanför den grönländska kusten gör att starka ekonomiska intressen motsätter sig ett förbud. Dramaserien är till stor del inspelade i Stykkishólmur på Island.

Med en budget på 1,5 miljarder isländska kronor är Tunn is den dyraste tv-serien med isländsk koppling. Den premiärvisas den 3 februari i svenska TV4 och C More. Längre fram i februari visas serien i isländska RÚV.

Intrigen börjar när Sverige har föreslagit ett förbud mot oljeutvinning i Arktis. Ett stopp ses som nödvändigt för att avvärja den globala uppvärmningen. Förslaget läggs fram i Arktiska rådet.

Men starka ekonomiska intressen motsätter sig ett förbud. Ett avgörande skäl är den oljefyndighet som hittats vid den grönländska östkusten. Mycket tyder på att fyndet kan vara det största i världen.

Terrorister slår till mot ett svenskt fartyg för att stoppa planerna. Det blir startskottet för en intensiv kamp mellan grupper som vill freda Arktis och grupper som vill utvinna olja.

Grönländska Tasiilaq har en nyckelroll i handlingen. Men i serien är det främst isländska Stykkishólmur som får föreställa orten på östra Grönland. Mellan januari och april förra året spelades en mängd scener in i Stykkishólmur. Serien är producerad av Søren Stærmose. Sändningsrättigheterna har redan sålts till en rad europeiska länder.