lördag 11 januari 2020

Jordskalv skakar Hveragerði och Selfoss

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett kraftigt jordskalv skakade Hveragerði och Selfoss på södra Island i går. Skalvet kändes även i flera andra orter i närheten. Det följdes av flera mindre efterskalv. De materiella skadorna efter skalvet var mycket begränsade. Många befarade dock att jordskalvet förebådade ett mycket större skalv i regionen.

Klockan 13.10 i går skakades södra Island av ett kraftigt jordskalv. Skalvet hade en magnitud på 3,9 och inträffade mellan Hveragerði och Selfoss. Det var också där som skalvet kändes tydligast. Men det kom även rapporter om att skalvet kändes i bland annat Eyrarbakki, Stokkseyri, Þorlákshöfn, Grímsnes, Hella och vissa delar av huvudstadsregionen.

Skalvet följdes av ett tjugotal mindre efterskalv. Det största av dem uppmättes till 1,8. Även efterskalven inträffade sydost om Hveragerði. De skedde i ett område där jordskalv är mycket vanliga.

Många som befann sig i Selfoss och Hveragerði berättar att de upplevde skalvet som om någon skulle ha kört in i huset. Många befarade också att skalvet skulle bli riktigt stort. Just i det här området kan jordskalv nå magnituder över 6 och orsaka omfattande skador. Det senaste jätteskalvet inträffade i maj 2008 och uppmättes till 6,3.

Guðný Lára Gunnarsdóttir i Selfoss berättar i Morgunblaðið att föremål på hyllor och bord skakade när skalvet inträffade. En vas föll från ett bord och gick sönder:
"Det här var ett stort, rejält slag. ... Min man stack ut - trodde att någon hade kört på huset."
Bergsteinn Einarsson i Selfoss säger i Morgunblaðið att gårdagens skalv fick honom att minnas det stora skalvet 2008. Det var tydligt att skalvets epicentrum var i närheten - men det var inte i närheten av samma krafter som för tolv år sedan.

Gísli Halldór Halldórsson är kommunchef i Árborg. Han berättar i Vísir att han var i sitt kontor i rådhuset i Selfoss när skalvet inträffade:
"Jag skakade till här i stolen när det hände. Jag trodde att en jättestor långtradare hade kört på huset eller att det pågick några byggen i centrum som fick oss att skaka så rejält men så insåg jag att det här var lite mer än så."
Álfheiður Eymarsdóttir säger i RÚV att flera av hennes grannar i Selfoss drabbades av att föremål föll från hyllor och gick sönder. Själv reagerade hon snabbt på skalvet och ställde sig i dörröppningen för att ta skydd:
"Det första som man kom att tänka på var att någon hade kört in i huset. Det här var ganska kraftigt."
Under natten mot lördagen har bara ett litet skalv inträffat i området.