onsdag 29 januari 2020

Kinesiska turister hamstrar andningsmasker på Island

Island höjer beredskapen för coronaviruset. Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason räknar med att viruset kommer till Island. Än så länge har dock inga fall upptäckts i landet. Tester kommer bara att genomföras när det finns misstankar om att personer smittats av viruset. Samtidigt hamstrar kinesiska turister andningsmasker för att ta med sig hem.

Almannavarnir höjde i måndags beredskapen på grund av coronaviruset. I dagsläget finns inga bekräftade fall på Island. Skälet till den förhöjda beredskapen är att viruset befaras kunna få allvarliga konsekvenser för folkhälsan.

I en lägesrapport skriver smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason att det är troligt att coronaviruset kommer till Island. Det anses inte vara möjligt att stoppa en sådan spridning. Myndigheterna kommer i stället rikta in sig på åtgärder som förhindrar eller begränsar en spridning i landet.

Sjukvården kommer bara att testa personer som visar på symtom av att ha smittats av coronaviruset. Personer som tror sig ha blivit smittade uppmanas att inte söka vård på egen hand genom akutmottagningar eller hälsovårdscentraler. De bör i stället kontakta vården för att få vidare instruktioner.

Smittade kommer att sättas i karantän för att inte coronaviruset ska spridas ytterligare. Personer som blivit smittade och därefter blivit feberfria kommer att hållas i karantän i tio dagar för att minska spridningsrisken.

I dagsläget ser myndigheterna inget skäl att testa personer som reser till Island. Inte heller har det utfärdats något reseförbud för att besöka Kina. Islänningar manas dock till försiktighet i utlandet.

Davíð Torfi Ólafs­son, vd för Íslandshótel, säger i Fréttablaðið att kedjan de senaste dagarna har fått en rad avbokningar från kinesiska grupper. Jó­hann­es Þór Skúla­son, vd för branschorganisationen Sam­tök ferðaþjón­ust­unn­ar, säger i Morgunblaðið att bland annat hotell och utflyktsarrangörer har fått avbokningar från kinesiska turister.

Kinesiska turister som befinner sig på Island har börjat hamstra andningsmasker. De köper maskerna för att ta dem med sig hem. I Kina råder det på många håll brist på andningsmasker. Butiken Dalur i Reykjavík började enligt Fréttablaðið i går göra reklam för andningsmasker på kinesiska.

I förra veckan sålde Íslandsapótek i snitt omkring 100 andningsmasker om dagen. De senaste dagarna har försäljningen exploderat. Apotekaren Skúli Skúlason säger i RÚV att apoteket i måndags sålde 1 200 masker inom loppet av en timme. Kunderna är asiatiska turister som köper andningsmasker för att ta med sig hem:
"Vi fick dock in omkring 4 400 masker tidigare i dag och vi har gjort av med 3 000 masker."
Enligt Skúli Skúlason har vissa kunder blivit förtvivlade och börjat gråta när de fått veta att andningsmaskerna varit slutsålda. Hafsteinn Guðmundsson i järnhandeln Brynja säger till RÚV att även han upplever en rusning efter andningsmasker. De har plötsligt blivit en exportvara från Island till Asien. Bara i går sålde Brynja 1 500 masker.

Kristinn Jónsson, avdelningschef på Byko i Kópavogur, berättar i Fréttablaðið att kinesiska turister kommit till byggvaruhuset för att hamstra andningsmasker inför hemresan. Det är maskerna som ger mest skydd som säljer bäst:
"Det gjordes en framstöt här i går [i måndags]. ... Det kom två grupper som letade efter andningsmasker och de köpte allt som vi hade av de här. Jag vet inte hur mycket den första gruppen köpte men den andra gruppen tog nittio stycken. De köpte andningsmasker för omkring 30 000 kronor eller något sådant."
Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir säger till RÚV att isländska myndigheter förbereder sig på det värsta men hoppas på det bästa.