söndag 19 januari 2020

Kraftiga jordskalv nära isländsk ö som sjönk i havet

Illustration: Veðurstofa Íslands
En serie kraftiga jordskalv skakade i går ett område sju mil sydväst om det isländska fastlandet. De två största skalven uppmättes till 4,5. Skalven inträffade så långt ut till havs att de inte kändes i land. De skedde i närheten av Eldeyjarboði - ett blindskär som tros vara resterna av Nýey, en ö som bildades under ett vulkanutbrott 1783 men senare sjönk i havet.

En intensiv jordskalvssvärm började vid lunchtid i går i närheten av Eldeyjarboði. Under lördagen registrerades ett fyrtiotal skalv i området. Sedan 22-tiden i går har det dock varit lugnt i området.

De två största skalven kom med tio minuters mellanrum. Klockan 14.07 och 14.17 inträffade skalv som uppmättes till 4,5. Ett skalv som hade en magnitud på 4 skedde klockan 15.52. Ytterligare sju skalv hade en magnitud på minst 3.

Det finns inga tecken på att jordskalven skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. Jordskalv är mycket vanliga området. Så långt ut till havs och på så stora djup kan dock vulkanutbrott ske på havsbotten utan att bli synliga för människan.

Eldeyjarboði är ett blindskär längs Reykjanesryggen. Det ligger ungefär sex mil från Reykjanestá, Islands sydvästspets. Trots att gårdagens skalv var kraftiga inträffade de så långt ut till havs att de inte kändes i land.

Eldeyjarboði tros vara resterna av Nýey, en ö som bildades under ett vulkanutbrott 1783. Utbrottet började den 1 maj. En fartygskapten beskrev det som att havet stod i brand sydväst om Geirfugladrangur. Han stannade på ungefär en kilometers avstånd och såg hur en ny ö reste sig ur havet medan utbrottet rasade.

Den nya ön fick namnet Nýey av kung Kristian VII. Han var också mycket entusiastisk över nyheten och ville se till så att ön inlemmades i det danska kungariket. Under sommaren 1784 skulle en dansk delegation gå i land för att undersöka ön och sätta upp en dansk flagga. De upptäckte då att Nýey redan hade sjunkit i havet.

Här kan du läsa mer om isländska öar som har bildats av vulkanutbrott sedan Island befolkades.