tisdag 28 januari 2020

Öppnar nytt vägstopp längs ringvägen i Möðrudalur

Ett nytt vägstopp öppnas i dagarna längs ringvägen i Möðrudalur. Det blir det första raststället på den sjutton mil långa sträckan mellan Mývatn och Egilsstaðir. På menyn kommer det att finnas köttsoppa och renköttbullar samt traditionella isländska bakverk som ástarpungar och kleinur. Det nya vägstoppet får namnet Beitarhúsið, rapporterar RÚV.

Mellan Reykjahlíð vid Mývatn och Egilsstaðir är avståndet sjutton mil. Resan genom det isländska höglandets utkanter går genom områden som är i det närmaste helt obebodda. Eftersom sträckan är en del av ringvägen har den ändå ganska mycket trafik.

Sträckan är inte helt öde. Den som startar vid Mývatn kommer efter tolv mil till Jökuldalur. I Skjöldólfsstaðir finns en bensinpump och en liten kiosk. Men mellan Mývatn och Jökuldalur finns bara avstickare till Grímsstaðir och Möðrudalur.

På 469 meters höjd är Möðrudalur den högst belägna gården på Island. Det är också en av landets kallaste platser. Här har Vilhjálmur Vernharðsson i många år ägnat sig åt turism utöver att hålla får och getter. I Möðrudalur går det att övernatta, campa, tanka och äta.

Men Möðrudalur ligger nästan en mil från ringvägen. Långt ifrån alla gör avstickaren dit. De flesta trafikanterna följer bara ringvägen. Nu vill Vilhjálmur Vernharðsson ändra på det.

I dagarna öppnar han vägstoppet Beitarhúsið. Det ligger längs ringvägen vid avfarten mot Möðrudalur. Förhoppningen är att många av de turister som kör förbi avfarten nu i stället ska stanna till vid Beitarhúsið. Han säger till RÚV att det länge saknats ett rastställe på den här sträckan:
"Jo, naturligtvis är det här kanske konkurrens med mig själv men ändå inte eftersom det naturligtvis är mycket trafik på riksvägen som inte kör in här. Det här är helt enkelt något som behövs. Det är långt mellan orterna och det behövdes något på den här sträckan av riksvägen."
Menyerna på isländska vägkrogar präglas i regel av hamburgare och pizza. Men Vilhjálmur Vernharðsson säger till RÚV att han strävar efter att Beitarhúsið både ska bli extra mysigt och erbjuda lite annorlunda mat:
"Här bakar vi munkar och klenäter och även bakelser varje dag. Vi kommer att ha köttsoppa, soppor och så blir det speciella kanske det att vi tänker ha renköttbullar."
Här kan du läsa mer om Möðrudalur.