söndag 26 januari 2020

Protesterar mot mindre snöröjning efter tunnelöppning

Vaðlaheiðargöng kortade avståndet mellan Akureyri och Mývatn med en dryg mil. Men den som använder tunneln måste också betala 3 000 isländska kronor för varje resa i passageavgift. Samtidigt har Vegagerðin minskat snöröjningen på den gamla vägen över Víkurskarð. Nu protesterar kommunfullmäktige i Skútustaðahreppur mot att myndigheten indirekt tvingar bilister att ta tunneln.

För ett drygt år sedan invigdes Vaðlaheiðargöng, en tunnel som både kortar avståndet mellan Akureyri och Mývatn samt eliminerar den utsatta sträckan över Víkurskarð. Men den som vill använda genvägen får också betala för sig. Tunnelavgiften är 3 000 isländska kronor för en genomfart.

Priserna har fått hård kritik från lokalbefolkning och företag. Även om det finns rabatter för regelbundna användare blir priset för att tjäna femton minuters körtid högt.

Nu protesterar politikerna i kommunfullmäktige i Skútustaðahreppur mot Vegagerðins beslut att minska snöröjning och halkbekämpning vid Víkurskarð. När tunneln invigdes hette det att den gamla vägen fortfarande skulle hållas öppen. Nu har myndigheten alltså bantat servicen rejält.

Vegagerðin ska enligt de nya riktlinjerna hålla vägen öppen mellan klockan 6.30 och 20 på vardagar. Men det gäller bara när det inte är för mycket nederbörd eller blåst. Vidare har Vegagerðin beslutat att andra vägar ska prioriteras framför Víkurskarð. I praktiken har det i vinter inneburit att vägen över Víkurskarð har blivit oframkomlig så fort det har kommit större mängder snö.

Kommunpolitikerna skriver i ett uttalande att Vegagerðin i praktiken tvingar bilister att välja Vaðlaheiðargöng. Det är enligt politikerna ett beslut som myndigheten har tagit utan samråd med berörda kommuner. Tunneln är en stor förbättring för regionen - men den är kostsam för trafikanter som använder den:
"Med servicenedskärningen tvingar Vegagerðin invånarna att betala för att åka genom tunneln och det här är det enda stället i landet som har sådana förhållanden."
De kräver därför att Vegagerðin återgår till samma servicenivå för Víkurskarð.

Här kan du läsa mer om Vaðlaheiðargöng.