tisdag 14 januari 2020

Socialdemokrat: "Liberala reformpartier" vill förnya fisket

Nästan egen majoritet i alltinget för Socialdemokraterna, Renässans och Piratpartiet. Så såg det ut i en opinionsmätning som presenterades på nyårsafton. Nu talar de tre partierna allt mer om gemensamma initiativ för att försöka driva igenom sin politik. Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson anser att det handlar om ett samarbete mellan "liberala reformpartier".

I valet till alltinget hösten 2017 fick Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet tillsammans 35 av 63 mandat. När de tre partierna bildade koalition hade de en trygg majoritet att falla tillbaka på. Den krympte dock nyligen med ett mandat när Gröna vänsterns Andrés Ingi Jónsson blev politisk vilde.

Samtidigt valdes för första gången så många som åtta partier in i alltinget. Utöver en stabil majoritet för regeringen var dessutom oppositionen splittrad. Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson har många gånger talat om det egna partiets beröringspunkter med Renässans och Piratpartiet. Han har också hittat vissa gemensamma frågor med Folkets parti - men i princip inget med Centerpartiet.

Förutsättningarna för att oppositionen ska kunna spräcka en enad front från regeringspartierna är alltså små. Men de tre koalitionspartierna är oeniga i en rad frågor. Det tycks ha väckt hoppet hos några av oppositionsledarna.

I en väljarbarometer som Vísir presenterade på nyårsafton var Socialdemokraterna största parti för första gången på drygt tio år med 19 procent av väljarstödet. Självständighetspartiet fick bara 17,6 procent - vilket var den lägsta siffran genom tiderna.

Avståndet mellan de två partierna låg visserligen inom den statistiska felmarginalen. Ändå fick det Logi Már Einarsson att börja drömma. Renässans och Piratpartiet fick 14 procent var. Tillsammans hade alltså de tre partierna 47 procent - något som faktiskt hade kunnat ge en majoritet av platserna i alltinget i ett val.

Logi Már Einarsson beskrev i Vísir Socialdemokraterna, Renässans och Piratpartiet som "liberala reformpartier". Han ansåg att opinionsmätningen underströk att det var nödvändigt att de samarbetade för att förändra bland annat fiskekvotsystemet, grundlagen och synen på nyttjande och ägande av naturresurser:
"Det här resultatet visar att det är möjligt att förändra och vi behöver förändra."
Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir, ledare för Renässans, höll med. Hon sade att avslöjandena om fiskejätten Samherjis misstänkta mutor och penningtvätt i Namibia visade att det fanns ett behov av en ny fiskepolitik:
"Vi talar trots det inte om att kullkasta fiskekvotsystemet."
Hittills har Självständighetspartiet avvisat alla förslag om att reformera fiskekvotsystemet med anledning av skandalen kring Samherji. I dagsläget tyder inget på att Gröna vänstern eller Framstegspartiet skulle bryta den enigheten - men det finns enskilda ledamöter som är tveksamma.

Nyligen aviserade fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson i ett pressmeddelande att han överväger en snävare syn på ägarkopplingar inom fiskeindustrin. Det skulle kunna få konsekvenser för bland annat just Samherji. Än så länge är det dock oklart om förslaget kommer att bli verklighet och om hur det i så fall kommer att se ut i slutändan.

Här kan du läsa mer om den opinionsmätning som visade att Socialdemokraterna gått om Självständighetspartiet.