fredag 24 januari 2020

Turister frös ihjäl vid flygplansvrak på Sólheimasandur

De två kinesiska turister som hittades döda nära flygplansvraket på Sólheimasandur frös ihjäl. Det fanns inga andra skador på deras kroppar. Det visar de preliminära resultaten av obduktionen. Polisen tror inte heller att något brott ligger bakom deras död. Mannen och kvinnan hittades den 16 januari. De tros ha förirrat sig på Sólheimasandur under ett snöoväder.

Måndagen den 13 januari drog ett av vinterns värsta oväder in över södra Island. Klockan 13.55 körde en 22-årig kinesisk man och en 20-årig kinesisk kvinna österut från Hvolsvöllur. Senare samma dag parkerade de vid Sólheimasandur mellan Skógar och Vík í Mýrdal. Där stannade de för att beskåda det flygplansvrak som ligger precis vid stranden.

Exakt vad som hände sedan är inte känt. Men de gick ut mot planet samtidigt som ett av vinterns värsta snöoväder drog in över området. Vindarna nådde omkring 40 meter i sekunden på Sólheimasandur. I sådana vindstyrkor blåser enorma mängder sten och grus upp och flyger som projektiler genom luften.

När turisternas hyrbil senare påträffades på parkeringsplatsen hade flera rutor krossats av stenar under stormen. Ute på Sólheimasandur snöade det ymnigt under måndagen. Sikten var i det närmaste obefintlig. Samtidigt var vindarna så hårda att det kan ha varit omöjligt att stå upp.

Tre dagar senare hittades de två kropparna ute på Sólheimasandur. De låg 150 meter ifrån varandra. Bägge låg nära flygplansvraket och den stig som leder till planet.

Det fanns inga tecken på att någon av dem utsatts för fysiskt våld. I stället tydde allt på att de hade frusit ihjäl ute på Sólheimasandur. Det är också de preliminära resultaten av obduktionen. Polisen skriver i ett pressmeddelande att det inte finns några misstankar om något brottsligt i samband med mannens och kvinnans död.

Det är troligt att mannen och kvinnan gick vilse ute på Sólheimasandur och att de inte kunde hitta vägen tillbaka till bilen när stormen rasade som värst. Ansträngningarna att trotsa ovädret och att stå upp kan ha tröttat ut dem. Utan någonstans att söka skydd blev de troligtvis senare ett offer för kylan.

Både mannen och kvinnan var kinesiska medborgare som studerade i Storbritannien. De reste till Island som turister. Släktingar till de båda kom till Island i söndags. I måndags träffade de isländsk polis och företrädare för Kinas ambassad på Island.

Polisen kommer att fortsätta undersöka mannens och kvinnans resa för att om möjlighet få mer information om varför de gav sig ut på Sólheimasandur i snöstormen. Det slutliga resultatet från obduktionen väntas om några veckor.

Här kan du läsa mer om turisterna som omkom på Sólheimasandur.