![]() |
Foto: Landhelgisgæsla Íslands |
I november 1995 drabbades Flateyri av en stor lavin. Den var 500 meter bred och minst fyra meter hög. Snömassorna föll över samhället mitt i natten. Ett stort antal hus förstördes. Tjugo människor miste livet.
Trots att det har gått 25 år fortsätter lavinen att prägla livet i Flateyri. Sedan dess har antalet invånare mer än halverats. Många av dem som drabbats av lavinen men ändå överlevt valde att flytta därifrån. Det byggdes barriärer för att förhindra att nya laviner skulle kunna nå själva samhället. Ändå var det många som aldrig kände sig riktigt trygga.
De senaste dagarna har vädret i regionen varit mycket dåligt. Det har snöat och stormat nästan oavbrutet. Flateyri har på grund av lavinfaran varit avskuret från omvärlden flera dagar i följd. De oframkomliga vägarna i hela Västfjordarna har gjort att utbudet av färskvaror sinat i ortens enda butik.
Strax efter klockan 23 i tisdags kväll återupplevde många invånare i Flateyri skräcknatten för 25 år sedan. Nästan samtidigt föll två enorma laviner över Flateyri - den ena från Skollahvilft och den andra från Innri-Bæjargil. Snömassorna forsade fram i en hastighet av 150 till 200 kilometer i timmen.
Lavinen från Skollahvilft var enligt Veðurstofa Íslands ungefär lika stor som den lavin som drabbade Flateyri 1995. Barriärerna i sluttningen ned mot samhället var inte tillräckliga för att stoppa den. Lavinen föll med enorm kraft över hamnområdet. Samtliga sex båtar som låg i hamnen tros vara totalförstörda. Flera sjönk direkt. Andra ligger kvar vid resterna av kajen med stor slagsida. En oljecistern drogs med och föll i havet.
Lavinen från Innri-Bæjargil sköljde även den över barriären och in över samhället. Ett hus på Ólafstún hamnade under snömassorna. En 14-årig flicka begravdes i snön när hennes rum fylldes av snö. Det tog 40 minuter för räddningsarbetarna att gräva fram henne. Hon var inte allvarligt skadad men fördes till sjukhuset i Ísafjörður för vård.
Andra invånare - bland annat flickans två syskon - som hamnade under snömassorna i samband med lavinen kunde gräva sig ut på egen hand.
Magnús Einar Magnússon, ordförande för räddningstjänsten Sæbjörg i Flateyri, ledde insatsen. Han säger till Vísir att han aldrig har varit så glad över att höra någon gråta som när hans kollegor kunde gräva fram den 14-åriga flickan vid liv:
"Vi hade tio personer när det var som flest inne i huset för vi behövde få bort snön ur rummet. Det var fullt av snö i huset. Man upplevde att det gick en hel evighet men från det att vi gick in och till att vi hittar henne går det 35 minuter. ... Jag hörde från mina män att de aldrig tidigare har varit så nöjda med att höra en flicka gråta. Där var tio vuxna män som storgrät när de hörde henne."
På grund av vädret och lavinfaran låg Þór, ett av kustbevakningens fartyg, i hamn i Ísafjörður. Efter nyheten om lavinen seglade fartyget mot Flateyri. Eftersom bryggorna var förstörda tog det tid innan båten kunde lägga till. Ombord fanns räddningsarbetare, polis och utrustning.
Flickan transporterades till Ísafjörður ombord Þór. Seglingen till grannorten tog fyra timmar i det hårda vädret. Flickans pappa skriver på Facebook att det var räddningsarbetarnas insats som räddade hennes liv.
Veðurstofa Íslands hade varnat för lavinfara. Vegagerðin hade också stängt vägen till Flateyri för all trafik på grund av risken. I tisdags kväll bedömde dock Veðurstofa Íslands att faran inte var så överhängande att exempelvis huset på Ólafstún behövde evakueras. Myndigheten skriver att tisdagens laviner kräver en översyn av den riskbedömning som gjordes 2004.
Vägen till Flateyri är fortfarande stängd på grund av lavinfaran. Förnödenheter transporterades till orten i går med båt och helikopter. Ett kriscentrum inrättades i skolan på orten. Många övernattade där eftersom de inte vågade återvända till sina hem. Vissa följde med Þór till Ísafjörður där ett hotell erbjöd ortsbor att övernatta utan kostnad.
Almannavarnir utlöste en nödsituation i Flateyri under gårdagen. Myndigheten skriver i en lägesrapport att det ännu inte kunnat göras någon mer detaljerad kartläggning av skadorna.
Vid samma tid föll alltså en lavin vid Norðureyri i Súgandafjörður. Lavinen skapade en sex till tio meter hög flodvåg som slog in över Suðureyri. Inga människor kom till skada. Däremot skadades både båtar i hamnen och byggnader i hamnområdet. Gatorna fylldes av snöslask från lavinen. Almannavarnir uppmanade ortsbor att inte röra sig i området.
Statsminister Katrín Jakobsdóttir kommenterade lavinerna på Facebook och sade att hela landets tankar var hos de drabbade: "I dag är vi alla västfjordingar". Även president Guðni Th. Jóhannesson uttalade sig om händelsen på Facebook:
"Jag skickar varma hälsningar till fjordarna i väster och ett innerligt tack till alla dem som reagerade och utförde nödvändiga uppgifter efter lavinerna i Flateyri och i Súgandafjörður. Tack och lov blev det ingen förlust av människoliv. Andra skador är möjliga att ersätta."
Under 1995 drabbades Súðavík i Västfjordarna av en lavin som krävde fjorton dödsoffer. Katastrofen ledde till att staten löste in hus som bedömdes vara belägna i riskzonen för nya laviner. Dessa hus används alltjämt men det är inte tillåtet att bo i dem från 1 november till 30 april.
Trots lavinfaran i regionen var det enligt RÚV två personer som övernattade i hus i riskzonen i tisdags. Efter lavinerna i Flateyri och Súgandafjörður såg kommunen och räddningstjänsten till så att personerna lämnade huset.
Här kan du läsa mer om den lavin som drabbade Flateyri 1995.