lördag 29 februari 2020

Första rånet mot Kjötborg i Reykjavík på 39 år

En maskerad man hotade till sig kontanter i ett rån mot Kjötborg i Reykjavík i tisdags. Mannen var beväpnad med en kniv. Det var första gången på 39 år som den närmast legendariska kvartersbutiken utsattes för ett rån. Mannen slog till när det inte fanns några kunder i butiken. Än så länge är rånaren på fri fot.

Kjötborg på Ásvallagata är något av en institution i Reykjavík. Det är en av få kvarvarande kvartersbutiker i stadskärnan. Den är kanske främst känd för sin service - som symboliseras av bröderna Gunnar och Kristján Jónasson som äger butiken. Kjötborg brukar kunna ordna fram det mesta ur gömmorna på det mest omöjliga tider.

Gunnar och Kristján Jónasson tog över Kjötborg 1981. De driver butiken på ett sätt som närmast är gammaldags. Stammisarna får handla på krita och en pratstund med ägarna är nästintill obligatorisk. Vardagen i butiken har dessutom skildrats i en dokumentärfilm.

I tisdags utsattes Kjötborg för en beväpnad rånare. Det var det första rånet mot butiken sedan ägarbytet för 39 år sedan. Gunnar Jónasson berättar i Vísir att en maskerad man kom in i affären vid 14-tiden. Med en kniv som vapen hotade han till sig "några tusenlappar":
"Det är det första rånet som äger rum här. Det var väl dags nu men vi hoppas bara att det dröjer 40 år eller ännu längre till nästa. Det här är något som man alltid indirekt har räknat med men aldrig utsatts för."
Det var brodern Kristján Jónasson som stod i kassan när rånaren slog till. Inga kunder var för tillfället i butiken.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för rånet. Gunnar Jónasson säger till Vísir att brodern kunde lämna ett bra signalement på rånaren trots att mannen var maskerad och bar solglasögon.

Här kan du läsa mer om Kjötborg.