söndag 16 februari 2020

Hildur Guðnadóttirs Oscar gör islänningar till släktforskare

När Hildur Guðnadóttir i söndags blev den första islänningen som vann en Oscar var det många som kände sig stolta. Presidenten Guðni Th. Jóhannesson och flera ministrar var bara några av dem som hyllade den historiska vinnaren. Men vinsten hade dessutom en annan effekt. Den fick hundratals islänningar att undersöka om de var släkt med henne.

Med hjälp av dna-tester och en lång folkbokföringstradition har islänningarna blivit det kanske mest kartlagda folket i världen. Traditionell släktforskning är därför något av en icke-hobby. I stället är det bara att logga in med sitt personnummer i databasen Íslendingabók. Där finns information om samtliga invånare.

Íslendingabók ger islänningar möjligheten att med en enkel sökning kartlägga släktförhållandena ända tillbaka till vikingatiden. Det är inte ovanligt att kunna spåra sina rötter till de allra första generationerna av bosättare för mer än tusen år sedan.

Men Íslendingabók har också ett praktiskt användningsområde. Personer som börjar dejta varandra börjar inte sällan med att undersöka om de är släkt. Om avståndet i släktträdet är för nära är det somliga som avstår från att fortsätta träffas.

I söndags blev Hildur Guðnadóttir historisk när hon tilldelades en Oscar för musiken till filmen Joker. Det var första gången som en islänning fick priset. Åtskilliga stämde inte bara in i hyllningskören. De ville dessutom ta reda på om de var släkt med henne.

Sökningarna på släktband till Hildur Guðnadóttir ökade med över 300 procent. Och trafiken till Íslendingabók steg enligt Morgunblaðið med 5 procent.

Många skröt också skämtsamt om de egna kopplingarna till Hildur Guðnadóttir. Komikern Jón Gnarr stoltserade på Twitter med att de var släkt i nionde led. Han fick svar av bland annat Kristinn R. Ólafsson som var släkt med Hildur Guðnadóttir i sjunde led. Och Tómas Steindórsson kunde visa upp att hon fanns i åttonde led i det egna släktträdet.

Här kan du läsa mer om Íslendingabók.