fredag 10 december 2021

Isländsk polis får inte delge åtal till annan polis

När en person åtalas får inte en polis delge stämningsansökan för en annan polis. Att därefter lämna stämningsansökan i brevinkastet är inte tillräckligt trots att personen är omöjlig att få tag på. Det fastslår Landsréttur. En rättegång mot en kvinna som misstänks för rattfylleri måste därför tas om - om hon kan delges åtalet.

I juni 2017 stoppade polisen en man utanför Siglufjörður. Han hade 2,52 promille alkohol i blodet och saknade körkort. Han åtalades för rattfylleri och olovlig körning. Men polisen lyckades trots upprepade försök aldrig delge mannen åtalet. I stället delgav en polis åtalet för en annan polis vid mannens bostad.

Mannen dök aldrig upp till rättegången i Héraðsdómur Norðurlands vestra. Frånvaron betraktades som ett erkännande. Straffet blev 280 000 isländska kronor i böter. Han skulle dessutom stå för rättegångskostnader på 41 498 kronor.

Héraðsdómur Norðurlands vestra ansåg att delgivningen var korrekt. Men när målet överklagades till Landsréttur gjorde domstolen en annan bedömning. Delgivningen var inte giltig och därför skulle rättegången tas om.

Isländsk lag säger att det är den som åtalas som också ska delges stämningsansökan. Om inte det är möjligt ska personens advokat eller någon annan som fått i uppdrag att företräda personen delges. Om inte heller det är möjligt kan en person som bor på eller uppehåller sig på samma folkbokföringsadress delges. Den personen blir då skyldig att i sin tur delge den åtalade.

Nu underkänner Landsréttur ännu en gång en delgivning mellan två poliser. Den 15 april 2017 stoppades en kvinna på Reykjanesbraut vid aluminiumsmältverket vid Straumsvík i Hafnarfjörður. Hon hade 1,53 promille alkohol i blodet.

Åtal väcktes den 28 juni 2018. Kvinnan var skriven på en adress på Hemön. Polisen på Västmannaöarna lyckades dock aldrig delge kvinnan åtalet. En kallelse till rättegången i Héraðsdómur Suðurlands utfärdades den 7 augusti 2018. Polisen hade bostaden under uppsikt vid upprepade tillfällen utan att någon gång se till kvinnan.

Rättsprocessen skulle inledas den 13 september. I kallelsen informerades den åtalade om att frånvaro skulle betraktas som ett erkännande. Den 3 september hade polisen fortfarande inte kunnat delge kvinnan åtalet. De valde därför att delge varandra. Därefter lade de kallelsen i brevinkastet.

Kvinnan kom inte till rättegången. Hon dömdes till 160 000 isländska kronor i böter. Hon skulle dessutom stå för rättegångskostnader på 24 255 kronor. Héraðsdómur Suðurlands ansåg att delgivningen var korrekt.

Den här metoden var alltså inte tillräcklig enligt Landsréttur. Ingen av poliserna hade någon koppling till kvinnan förutom att de befann sig på hennes adress. Det kan enligt Landsréttur inte betraktas som en korrekt tolkning av att lagen tillåter delgivning genom en person som befinner sig på samma folkbokföringsadress som den åtalade.

Landsréttur skickar därför tillbaka fallet till Héraðsdómur Suðurlands. Där ska rättegången mot kvinnan tas om.

Här kan du läsa mer om den underkända delgivningen i Héraðsdómur Norðurlands vestra och här kan du läsa domen i sin helhet.