lördag 8 februari 2020

Isländskt penismuseum blir granne med H&M i Reykjavík

Penismuseet Hið íslenzka reðasafn lämnar lokalerna vid Hlemmur i Reykjavík. I mars flyttar utställningen till betydligt större lokaler vid Hafnartorg. Där blir penismuseet granne med bland annat H&M. I de nya lokalerna får utställningsobjekten mer plats samtidigt som museet också kan öppna ett kafé för gästerna.

Året var 1997 när Sigurður Hjartarson öppnade Hið íslenzka reðasafn i Reykjavík. Han hade då under flera års tid samlat penisar från isländska djur. Han fick hjälp av bland annat slakteriarbetare och fiskare för att få samlingen av fallosar att växa.

När Sigurður Hjartarson gick i pension 2004 tog han med sig utställningen till Húsavík. Innan dess hade han erbjudit samlingen till Reykjavíkurborg. Kommunen nappade dock inte på erbjudandet. I Húsavík öppnade han ett museum som blev allt populärare bland turister. Där kunde han 2011 också lägga en mänsklig penis till samlingarna.

Året därpå tog sonen Hjörtur Gísli Sigurðsson över som föreståndare. Då flyttade museet till lokaler på Laugavegur i Reykjavík. Den stora tillströmningen av besökare har dock gjort att det blivit ganska trångt.

Nu är det dags att flytta igen. Penismuseets nuvarande lokaler vid Hlemmur finns ute i en mäklarannons. Den totala ytan är 590 kvadratmeter varav 340 kvadratmeter finns i källarplanet.

Hjörtur Gísli Sigurðsson säger till Vísir att Hið íslenzka reðasafn kommer att flytta till Hafnartorg. Där blir museet granne med bland annat H&M. De nya lokalerna är på 700 kvadratmeter. Det kommer att öka utrymmet för själva utställningen samtidigt som det finns plats för ett kafé i lokalerna.

Här kan du läsa mer om fallosmuseet.