lördag 22 februari 2020

Kinesiskt bolag ställer in flyg till Island före premiärturen

Kinesiska Juneyao Air lägger ned linjen mellan Shanghai och Keflavík redan före premiärturen. Skälet är enligt Túristi spridningen av coronaviruset covid-19. Linjen skulle bli den första mellan Island och Kina. Juneyao Air hade planerat två avgångar i veckan i varje riktning med mellanlandning i Helsingfors.

Under 2019 besökte närmare 100 000 kinesiska turister Island. Just kineser är en grupp som vuxit kraftigt i antal de senaste åren. Tillväxten har skett trots att det aldrig har funnits något direktflyg mellan Kina och Island.

Juneyao Air skulle bli det första bolaget att flyga direkt. Med start den 31 mars skulle bolaget flyga två gånger i veckan mellan Shanghai och Keflavík med mellanlandning i Helsingfors. Om planen hade varit fullbokade hade det inneburit omkring 20 000 flygstolar på sträckan.

Men fler bolag har varit intresserade. Tianjin Airlines fick enligt Túristi flygtider från Keflavík under vintern. Bolaget valde dock att inte utnyttja dem. Tianjin Airlines sökte inte heller efter några tider under sommaren. Ytterligare två flygbolag har undersökt förutsättningarna för direktflyg mellan Island och Kina.

Nu står det alltså klart att premiären dröjer. Juneyao Air sköt först upp den första turen en månad. Spridningen av coronaviruset covid-19 angavs som skäl för de inställda avgångarna. Nu ställer bolaget av samma skäl in samtliga avgångar på sträckan.

Det går inte längre att köpa biljetter till några flyg mellan Shanghai och Keflavík. Inte heller finns det några besked om framtiden och om Juneyao Air faktiskt kommer att börja trafikera sträckan, skriver Túristi.

Här kan du läsa mer om turerna kring direktflyget mellan Island och Kina.