måndag 17 februari 2020

Klartecken för ny storkommun på östra Island

Fyra östisländska kommuner blir en den 3 maj i år. Och den 18 april väljer invånarna för första gången ledamöter till ett gemensamt kommunfullmäktige. Minst fem partier kommer att ställa upp i valet. På Självständighetspartiets lista är 12 av 22 kandidater från Fljótsdalshérað, den största av de fyra kommunerna som går ihop.

I höstas röstade en majoritet av invånarna i fyra östisländska kommuner - Fljótsdalshérað, Seyðisfjarðarkaupstaður, Djúpavogshreppur och Borgarfjarðarhreppur - ja till ett samgående. Nu har kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson gett klartecken till sammanslagningen.

Det formella samgåendet sker enligt ett pressmeddelande den 3 maj. Då minskar antalet isländska kommuner från dagens 72 till 69. Den nya kommunen blir Islands i särklass största sett till ytan. Den får knappt 5 000 invånare.

Den 18 april väljer invånarna elva ledamöter till kommunfullmäktige. Hittills har fem partier meddelat att de ställer upp i valet. Det är Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Centerpartiet och Gröna vänstern samt Österlistan - en tvärpolitisk lista som siktar på att locka kandidater från samtliga kommuner.

I både Fljótsdalshérað och Seyðisfjarðarkaupstaður är det alltid olika partier som kämpar om väljarnas röster. I Djúpavogshreppur har det på senare år oftare varit val mellan partier i stället för personval. De listor som har ställt upp har dock inte varit partipolitiska. I Borgarfjarðarhreppur har det enbart hållits personval.

Hittills är det bara Självständighetspartiet som har lämnat in sina kandidater. Listan toppas av Gauti Jóhannesson, som är kommunchef i Djúpavogshreppur. Tvåa är kommunpolitikern Berglind Harpa Svavarsdóttir från Fljótsdalshérað, trea är kommunpolitikern Elvar Snær Kristjánsson från Seyðisfjarðarkaupstaður och fyra är kommunalrådet Jakob Sigurðsson från Borgarfjarðarhreppur.

På de fyra översta platserna på listan har Självständighetspartiet alltså varvat kandidater från de fyra olika kommunerna. Men det är storkommunen Fljótsdalshérað som dominerar. Av 22 kandidater är 12 hemmahörande i just Fljótsdalshérað.

De 22 kandidaterna har utsetts av partiets gemensamma valberedning för de fyra kommunerna. Gauti Jóhannesson säger i ett pressmeddelande att han är tacksam för förtroendet att leda Självständighetspartiets lista i det kommande kommunalvalet:
"Det finns en mängd utvecklingsmöjligheter på horisonten för den nya enade kommunen. Det nya kommunfullmäktige ska bidra till att de utnyttjas. Vi behöver också trygga ett framgångsrikt samgående. Det finns inga mer lämpade att leda det nya kommunfullmäktiges arbete än självständighetspartister. Nu är det bara att kavla upp ärmarna."
Här kan du läsa mer om valet i den nya kommunen.