måndag 10 februari 2020

Miljardförlust för Icelandair trots fler resenärer till Island

Icelandair gjorde en förlust på 7,1 miljarder isländska kronor under 2019 - trots att bolaget flög fler turister till Island. Det är en ännu större förlust än 2018 då konkurrensen med Wow Air pressade bolaget att sälja biljetter till underpris. Förra året var det flygförbudet för Boeing 737 Max som kostade Icelandair 12 miljarder.

2018 gick till historien som ett tungt år för Icelandair. Bolaget gjorde en förlust på 6,8 miljarder isländska kronor. Konkurrensen med Wow Air tvingade flygbolaget att sälja biljetter till så låga priser att förlusterna skenade.

I augusti 2018 valde vd:n Björgólfur Jóhannsson att hoppa av. Han tog på sig skulden för en rad felbeslut som haft negativ inverkan på resultatet. Icelandair hade satsat för mycket på olönsam trafik till Nordamerika och försummat förbindelserna till Europa. Björgólfur Jóhannssons avgång innebar nytt fokus på flyg mellan Europa och Island.

Det nya linjenätet fick stopp på de skenande förlusterna. Det var dock inte tillräckligt för att vända bolaget till vinst. Höga löner och stigande bränslepriser bidrog till underskottet.

Förutsättningarna förändrades helt och hållet i mars förra året. Ungefär samtidigt som huvudkonkurrenten Wow Air gick i konkurs utfärdades flygförbud mot Boeing Max 737. Icelandair hade då tagit tre nya flygplan av modellen i bruk. Ytterligare sex var på ingång medan ytterligare sju skulle levereras längre fram. Tanken var att modellen skulle utgöra en grundpelare i verksamheten.

Flygförbudet har nu varat i elva månader. Tidpunkten för när Boeing Max 737 kan tas i trafik har flyttats fram gång på gång. Icelandair räknar inte med att använda modellen i sommar.

Icelandair har i stället tvingats hyra in andra flygplan. Det har inte bara varit dyrt. Det har också tvingat bolaget att se över linjenät och tidtabeller. Konsekvenserna har varit bland annat sämre beläggning på vissa linjer och mindre effektivt nyttjande av personalen.

Bolaget gjorde under 2019 en förlust på 7,1 miljarder isländska kronor - trots att Icelandair flög 25 procent fler resenärer till och från Island jämfört med 2018. Flygförbudet för Boeing Max 737 är enligt ett pressmeddelande huvudorsaken till förlusten. Kostnaderna för flygstoppet var 12 miljarder.

Icelandairs marknadsvärde är nu 44,5 miljarder isländska kronor. Det egna kapitalet var i slutet av 2019 knappt 60 miljarder.

Förlusten under 2019 var väntad. Börsen i Reykjavík reagerade också positivt på det årsbokslut som presenterades i torsdags. Under fredagen steg aktiekursen med 7,17 procent. Vid stängningsdags handlades aktien i Icelandair för 8,82 isländska kronor. Hittills under 2020 har aktiekursen ökat med 16,82 procent.

I år räknar Icelandair med ett bättre resultat. Bolaget har hyrt in ersättningsplan - tre stycken Boeing 757-800 - till bättre villkor samtidigt som äldre flygplan behålls i flottan i stället för att fasas ut. Icelandair räknar också med att flyga minst lika många passagerare till och från Island i år.

I sommar kommer Icelandair att använda sig av 41 flygplan jämfört med 46 förra sommaren. Piloterna kommer att vara ungefär 100 färre. Det är första gången som inte alla Icelandairs piloter har jobb under högsäsongen.

Här kan du läsa mer om Icelandair.