lördag 8 februari 2020

Nödläge i Keflavík - flyg från Icelandair bröt landningsställLandningsstället gav vika sekunderna efter att en av Icelandairs Boeing 757 landat i Keflavík í går. Gnistor slog ut från motorn och vingen när planets högra sida släpades längs landningsbanan. Men ingen brand utbröt och ingen passagerare kom till skada. Incidenten ska nu granskas av Rannsóknarnefnd samgönguslysa.

Allt verkade gå planenligt när Icelandairs flyg från Berlin landade i Keflavík klockan 15.34 i går. Men några sekunder efter att planet taget i marken kollapsade landningsstället på planets högra sida. När det gav vika började motorn och vingen släpas längs marken innan piloterna fick stopp på planet.

Ombord fanns 160 passagerare och sex personer i besättningen. Ingen av dem skadades i samband med incidenten.

Almannavarnir utlöste direkt högsta beredskap. Det fanns farhågor om att en brand skulle kunna utbryta. Det omringades av brandbilar direkt efter att det stannat på landningsbanan. Dessutom var det då inte känt om några passagerare hade skadats när landningsstället gav vika.

Flygplanet var en Boeing 757 som togs i trafik år 2000. Planet bär namnet Herðubreið.

Det blåste kraftigt när planet landade i går men vindarna tros inte ha något samband med olyckan. Passagerare och besättning kunde lämna planet efter en timme med hjälp av stegbilar. Ombord fanns 58 personer som skulle resa vidare till Nordamerika. Samtliga valde att fortsätta resan. I terminalbyggnaden fick passagerarna möjlighet att samtala med personal från Röda korset.

Matthildur Sigurðardóttir var en av passagerarna ombord. Hon berättar för Vísir att elektriciteten slogs ut när landningsstället gav vika. Det rådde total tystnad i planet. Hon satt på den högra sidan och kunde se hur gnistor slog ut från motorn när den släpades i marken:
"Alla var chockade. ... Samtidigt som det landade kände man hur det kraschade och studsade som en studsboll och rasade därefter ned på högra sidan. Då uppstod eld på landningsbanan vid motorn."
Incidenten ska nu utredas av Rannsóknarnefnd samgönguslysa. Bogi Nils Bogason, vd för Icelandair, säger i Morgunblaðið att det viktigaste är att ingen kom till skada. Landningsställ är något som byts ut regelbundet och planets ålder ska inte ha varit något skäl till incidenten eftersom de byggs för att kunna flyga betydligt längre än tjugo år.

Ovan kan du se en film från landningen från en passagerare som satt på den vänstra sidan.