torsdag 27 februari 2020

Professor: Bättre betalt för herrdomare kan vara lagbrott

En fotbollsmatch i herrarnas högsta division ger domaren 37 600 isländska kronor i ersättning. Men den som dömer en match i damernas högsta liga får nöja sig med 16 000. Bjarni Már Magnússon, professor i juridik vid Háskólinn í Reykjavík, säger till RÚV att löneskillnaderna kan stå i strid med grundlagen.

Inom isländsk basket och handboll görs det inga skillnader mellan män och kvinnor. En match i högsta divisionen ger samma ersättning till domaren oavsett om det är män eller kvinnor som spelar - och oavsett om det är en man eller kvinna som dömer.

Men inom fotbollen är skillnaderna stora. Huvuddomaren i en match i herrarnas högsta division får enligt fotbollsförbundet KSÍ:s taxa 37 600 isländska kronor i ersättning. I damernas högsta liga ger en match 16 000. Även en match i herrarnas andra division ger bättre betalt. Där får huvuddomaren 19 000.

Skillnaderna mellan herrar och damer är 135 procent. Mist Edvardsdóttir, som spelar med Valur i damernas högsta division, säger till RÚV att de skilda ersättningsnivåerna är "missaktning och sorgligt":
"Jag tycker att det här är väldigt chockerande. Man har hört om att det finns en viss löneskillnad men 135 procent är helt otroligt mycket. Det här är lite som en våt trasa i ansiktet och i praktiken bara missaktning."
Enligt Mist Edvardsdóttir leder de stora skillnaderna till att duktiga domare ratar damfotbollen. Hon säger till RÚV att många domare börjar med damfotboll och herrfotboll i de lägre divisionerna. Det är där de skaffar sig kunskap och erfarenhet. När de får erbjudanden att döma i herrarnas högsta division återvänder de inte till damerna eftersom det är sämre betalt:
"Det här är ett väldigt enkelt räkneexempel. Jag klandrar dem inte. De skulle inte behöva fråga mig två gånger om vilken timlön jag skulle välja."
KSÍ skriver i ett uttalande att det i Norden och stora delar av Europa är praxis med olika ersättning för herr- och damfotboll. Enligt förbundet klassas matcherna efter fysisk och psykisk svårighetsgrad. De matcher som ger mest betalt - i herrarnas högsta liga - ställs de högsta kraven på domarna vad gäller bland annat speluppfattning, omdöme och kondition. Det går snabbare, intensiteten är högre och stämningen är hetare.

Vidare skriver KSÍ att förbundet inte gör skillnad på vem som dömer. En man och en kvinna får lika mycket betalt för samma typ av match. Däremot rankas alltså herrmatcher som mer krävande att döma. En match i herrarnas femte division räknas till exempel som lika svår som en match i damernas tredje division.

Bjarni Már Magnússon, professor i juridik vid Háskólinn í Reykjavík, säger till RÚV att de skilda ersättningsnivåerna skulle kunna stå i strid med grundlagen. För att frågan ska prövas krävs dock att någon domare inleder en process om ersättningsnivåerna:
"Det är KSÍ:s val att ha det på det här sättet och det är ingen som tvingar KSÍ att ha det så här även om det bygger på förebilder från utlandet."
En annan väg kan enligt Bjarni Már Magnússon vara att få kommuner - som på olika sätt samarbetar med idrottsföreningar - att införa krav på samma ersättning även för fotbollsdomare.