söndag 23 februari 2020

Valskådningsbåt i Reykjavík tvingas i land - bröt mot lagar

Passagerarna var för många, kaptenen följde inte regelverket och hade heller inte det nödvändiga certifikatet. Därför stoppade kustbevakningen valskådningsbåten Amelia Rose och tvingade den att återvända till hamnen i Reykjavík. Svanur Sveinsson, vd för Sea Trips Reykjavík, medger lagbrotten. Men han hävdar att kustbevakningen är ute efter att sätta dit rederiet.

På kvällen den 20 februari seglade en av kustbevakningens båtar ut till valskådningsfartyget Amelia Rose. Båten hade då seglat ut i Faxaflói med turister ombord. De var på väg ut på en valskådningstur.

Kustbevakningen tvingade Amelia Rose att återvända till hamnen i Reykjavík. Skälet var flera lag- och regelbrott. Ombord fanns 53 passagerare och tre personer i besättningen. Båten hade bara tillstånd för 50 personer. Kaptenen bröt mot regeln som säger att kustbevakningen ska informeras om alla båtar som lägger ut. Och kaptenen hade inte heller något certifikat med sig.

Enligt RÚV kommer kustbevakningen att polisanmäla bristerna. Det ska heller inte vara första gången som just Amelia Rose bryter mot lagar och regler.

Svanur Sveinsson, vd för Sea Trips Reykjavík, medger att Amelia Rose inte följde regelverket. Ändå hävdar han att kustbevakningen är ute efter att sätta dit rederiet. Han säger till RÚV att även andra rederier seglar med för många passagerare ombord:
"I det här fallet så tar de beslut om att bemanna en båt och följa efter oss. ... Och det gör de bara med oss. ... Jag gick igenom det här med kaptenen i morse och han sade att han bara hade räknat fel."
När kaptenen inte meddelade kustbevakningen om resan anser Svanur Sveinsson att de hade kunnat kontakta besättningen ombord. Och kaptenen hade rätt certifikat - men han hade glömt att ta det med sig under resan.