måndag 16 mars 2020

Coronaviruset får Aldrei fór ég suður att flytta söderut

Aldrei fór ég suður är musikfestivalen i Ísafjörður som lyfter fram de invånare i Västfjordarna som aldrig flyttat söderut. Men coronaviruset får nu festivalen att flytta till Reykjavík. Den kommer att hållas under påskhelgen trots förbudet mot sammankomster. Det blir dock helt utan publik. I stället uppträder artister i både Ísafjörður och Reykjavík och konserterna strömmas över nätet.

Under en vistelse i London 2003 fick artisten Mugison - Örn Elías Guðmundsson - och pappan Guðmundur "Muggur" Kristjánsson idén till en musikfestival hemma i Västfjordarna. Den arrangerades första gången påskhelgen 2004. Och den fick namnet Aldrei fór ég suður.

Aldrei fór ég suður är titeln på en av Bubbi Morthens mest kända låtar. Den skildrar en man som växer upp i ett litet fiskeläge. Hela samhället är beroende av de sinande fångsterna. När fiskekvoterna försvinner gapar industribyggnaderna snart tomma.

Mannen drömmer om en tillvaro i söder - i Reykjavík - men flyttar aldrig. I stället konstaterar han att hans förhoppningar om ett annat liv aldrig kommer att infrias. Fiskelägets kamp mot samhällsförändringarna och urbaniseringen är redan förlorad. Även hans barn kommer att flytta söderut.

Festivalen arrangeras under långfredagen och påskafton i en industrilokal i Ísafjörður. Hela festivalen är gratis för publiken. Och inga artister får betalt för att spela.

Förra årets festival var den största hittills. Då besöktes Aldrei fór ég suður av omkring 5 000 personer. Sedan flera år tillbaka strömmas festivalen i direktsändning över nätet. Även RÚV brukar vara på plats och sända från festivalen.

Men i år blir det annorlunda. Det förbud som regeringen infört mot sammankomster för mer än hundra personer gäller i ett första skede över påskhelgen. Aldrei fór ég suður ställs inte in. Men festivalen bantas från två dagar till en. Det nygamla datumet är påskafton den 11 april.

Bland årets artister - som i vanlig ordning presenterades i en fyndig video - finns bland annat GDRN, Vök, Auður, Moses Hightower, Bríet, Kælan Mikla, Between Mountains och Mugison. Några av dem kommer att spela i Reykjavík medan andra kommer att uppträda i Ísafjörður. Aldrei fór ég suður flyttar alltså tillfälligt söderut.

Festivalchefen Kristján Fr. Halldórsson säger i Morgunblaðið att valet stod mellan att ställa in hela festivalen eller att arrangera den utan publik på plats. De artister han har haft kontakt med har varit positiva till idén:
"Naturligtvis är det ett stort slag att gå miste om festivalen ur staden men jag tror att det här är den bästa lösningen. Att försöka att göra något bra av det här och att fortsätta att erbjuda kultur från Västfjordarna."
Eftersom alla artister nu får samsas på en och samma dag kommer konserterna att bli något kortare, rapporterar Vísir.

Här kan du läsa mer om Aldrei fór ég suður.