onsdag 11 mars 2020

Första fallet av coronasmitta i tredje led på Island

De bekräftade fallen av coronasmitta fortsätter att öka på Island. Nu har 81 personer testats positivt för viruset covid-19. Första fallet av smitta i tredje led upptäcktes i går. Den ursprungliga smittkällan var en person som vistats i norra Italien. Resenären spred smittan till en person på Island som i sin tur smittade sin partner.

Utbredningen av coronaviruset fortsätter på Island. I går kväll hade 81 fall bekräftats av Almannavarnir. Av dessa har minst 15 personer smittats på Island och inte under resor till utlandet.

Totalt har nu 710 personer testats för viruset covid-19. Det var i går 598 personer som satt i hemkarantän och 70 personer som hölls i isolering. Ett fyrtiotal av de islänningar som är i karantän är anställda på sjukhuset Landspítali i Reykjavík.

Det första fallet av smitta i tredje led upptäcktes i går. Den ursprungliga smittspridaren var en person som befunnit sig i norra Italien. Efter hemkomsten till Island spred resenären smittan till en person som nu i sin tur smittat sin partner.

Det är nu tolv dagar sedan det första fallet av coronasmitta bekräftades på Island. Den personen - en man som varit på skidresa i norra Italien - hoppas att kunna lämna isoleringen i morgon efter att ha testats. Den smittade säger i Morgunblaðið att symtomen hela tiden varit svaga.

Det står redan klart att coronaviruset slår hårt mot turistnäringen. Icelandair ställer in hundratals flyg under mars och april. Bogi Nils Bogason, Icelandairs vd, säger i Morgunblaðið att uppsägningar kan bli aktuella.

Regeringen presenterade i går ett åtgärdspaket för att minska de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Finansminister Bjarni Benediktsson sade att coronaviruset kunde leda till ett intäktsbortfall på 100 miljarder isländska kronor. Under förra året uppgick de totala exportintäkterna till omkring 1 300 miljarder.

Bjarni Benediktsson ansåg att det rörde sig om åtgärder för att hantera en övergående situation. Han sade sig tro att det inte fanns behov för annat än tillfälliga insatser för att hjälpa företag att hålla ut tills läget åter blir normalt.

I åtgärdspaketet ingår enligt ett pressmeddelande bland annat en frist för företag att betala vissa statliga avgifter och skatter.

En rad åtgärder diskuteras. Regeringen överväger bland annat att tillåta företag inom turistnäringen att tillfälligt minska anställdas arbetstid. Tanken är att staten ska gå in och täcka lönekostnaderna så att personalen ändå kan få full lön.

Regeringen överväger att tillfället slopa övernattningsskatten - något som gör att det kan bli något billigare att bo på hotell.

När det blir möjligt kommer regeringen att lansera en kampanj som ska locka fler turister till Island. Staten kommer alltså att bekosta kampanjen. Den kommer att lanseras först när coronaviruset bedöms vara under kontroll.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.