söndag 29 mars 2020

Första isländska utbrottet av kaningulsot bland vildkaniner

Minst 51 kaniner i Elliðaárdalur i Reykjavík har dött efter att ha smittats av kaningulsot. Det är första gången som sjukdomen drabbar kaniner som lever vilt på Island. Vid det första utbrottet 2002 var det bara kaniner som hölls som husdjur eller på gårdar som drabbades. Först befarade kaninvänner att någon hade förgiftat djuren.

Kaninen är omstridd på Island. Den officiella hållningen från myndigheterna är att den inte tillhör den isländska fanan. Sedan 1970-talet och framåt har dock kaninen blivit allt vanligare i vilt tillstånd. Det rör sig om utsläppta eller förrymda tamkaniner som har lyckats överleva och bilda kolonier på flera håll i landet.

En av de största kolonierna finns i Elliðaárdalur i Reykjavík. Somliga ogillar kaninerna medan andra uppskattar dem och ger dem mat under vintrarna.

Margrét Sif Sigurðardóttir är en av dem som ofta matar kaninerna i Elliðaárdalur. Men när hon nyligen besökte området för att ge kaninerna mat var det ingen som kom för att möta henne. I stället låg ett stort antal döda kaniner i området. Hon sade i Morgunblaðið att hon befarade att någon som inte gillar kaninerna hade förgiftat dem.

Inom loppet av två dagar samlade kommunen ihop 51 döda kaniner i Elliðaárdalur. Tio av kropparna skickades vidare till Matvælastofnun för undersökning. Det verkliga antalet döda djur kan vara betydligt större eftersom många kroppar kan ligga i skogen eller i hålor under jord.

De preliminära resultaten visar att samtliga kaniner dött av kaningulsot. Matvælastofnun skriver i ett pressmeddelande att sjukdomen är mycket smittsam. Den sprids inte till andra djur eller till människan. Men viruset är mycket tåligt. Därför bör inte personer som själva har kaniner besöka Elliðaárdalur eftersom det finns en risk att de kan föra med sig smittan hem.

Det är första gången på Island som kaningulsot drabbar kaniner som lever vilt. Matvælastofnun uppger i ett pressmeddelande att det enda tidigare utbrottet av sjukdomen inträffade 2002. Då var det kaniner som hölls som husdjur eller på gårdar på södra och sydvästra Island som drabbades.

Här kan du läsa mer om debatten om kaniner på Island.