tisdag 24 mars 2020

Första islänningen död efter coronasmitta

En isländsk kvinna har avlidit till följd av´det nya coronaviruset. Det är den första islänningen som dör efter att ha smittats av covid-19. Enligt uppgifter rör det sig om en äldre kvinna med underliggande sjukdomar. Samtidigt förvärras krisen för Icelandair. Finansminister Bjarni Benediktsson säger att regeringen inte tänker låta flygbolaget gå i konkurs.

Antalet islänningar som bekräftats smittade av coronaviruset covid-19 ökade i går till 588 personer. Tretton vårdas på sjukhus - och hela 6 816 personer sitter i hemkarantän.

En kvinna i 70-årsåldern blev den första islänningen som avled till följd av coronasmitta. Landspítali skriver i ett pressmeddelande att hon under en längre tid haft andra underliggande sjukdomar.

Kvinnans son skriver enligt RÚV på Facebook att hon varit allvarligt sjuk till följd av coronaviruset den senaste veckan. Tre familjemedlemmar var på plats på sjukhuset när hon avled i går. Två av dem har själva drabbats av viruset. I förra veckan dog en australisk turist på sjukhuset i Húsavík efter att ha smittats.

Austurland är den enda regionen där ingen ännu har testats positivt för coronaviruset. Där har invånare diskuterat möjligheten att stänga hela regionen för att förhindra smittspridning. Polisen skriver på Facebook att ett sådant beslut enbart skulle stoppa spridningen tillfälligt. Det skulle enligt myndigheterna snarare skjuta problemet på framtiden än lösa det.

På Västmannaöarna fortsätter smittan att breda ut sig. Nu har 47 personer testats positivt för covid-19. Polisen skriver på Facebook att ytterligare 487 personer sitter i karantän. Det innebär att smittan har drabbat mer än var hundrade öbo - och mer än var tionde är i hemkarantän.

Piratpartiets Smári McCarthy blev i helgen den första alltingsledamoten som testades positivt för coronaviruset. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Hanna Katrín Friðriksson - som båda representerar Renässans i alltinget - sitter i hemkarantän liksom miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson. Han skriver på Facebook att skälet är att en anställd på departementet testats positivt.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir har nu testats för viruset. Hon höll sig också hemma under gårdagen. Coronaviruset finns nämligen på ett av barnens skolor. Hon skriver på Facebook att hon inte kommer till alltinget eller regeringskansliet eftersom alla islänningar är en del av civilförsvaret. Skulle hon arbeta som vanligt skulle hon riskera att sprida smittan.

Under gårdagen ökade antalet bekräftade fall bara med 20 personer. Det var den lägsta ökningen på en vecka. Men det betyder inte att utbredningen har kulminerat. I stället har det testats färre personer de senaste dagarna.

Prognosen för coronavirusets spridning ser nämligen betydligt dystrare ut nu än vad den gjorde i förra veckan. I en uppdaterad prognos från Háskóli Íslands, Embætti landlæknis och Landspítali tros utbredningen nå toppen i mitten på april. I den förra prognosen talades det om runt 600 smittade - och på sin höjd 1 200 smittade ett par veckor in i april.

Nu utgår prognosen från en miniminivå på 2 000 smittade i april. Men antalet smittade kan bli så högt som 6 000 personer.

Nedgången för turismen ser ut att bli både djup och långvarig. Icelandair varslade i går 240 personer om uppsägning. Och hela 92 procent av de anställda tvingas enligt ett pressmeddelande att acceptera att gå ned i arbetstid. Alla flygvärdinnor får till exempel bara jobba 25 procent. I de flesta fallen täcks inkomstbortfallet av statliga åtgärder.

Efter nedskärningarna har Icelandair bara 140 heltidsanställda. De får sänkta löner med 20 procent. För toppcheferna blir lönebantningen 25 procent samt för styrelsen och vd:n Bogi Nils Bogason 30 procent.

Icelandair flyger just nu bara 14 procent av de planerade avgångarna. Under måndagen lyfte Icelandair enligt tidtabell mot London, Stockholm, Amsterdam och Boston. Övriga 19 planerade avgångar från Keflavík var inställda.

I pressmeddelandet skriver Icelandair att trafiken väntas att krympa ytterligare inom kort i takt med att allt fler gränser stängs och att allt fler restriktioner för resandet införs. Inrikesbolaget Air Iceland Connect - som ingår i samma koncern - har redan bantat antalet avgångar med två tredjedelar.

Fem av hotellen i kedjan Icelandair Hotels - som även den ingår i koncernen - har nu stängts. På Reykjavík Natura finns nu bara en gäst. Det är polisen Víðir Reynisson som leder civilförsvarets insatser mot coronaviruset. Han säger i Morgunblaðið att skälet att han bor på hotell är att frun och dottern är i hemkarantän. Efter stängningen kallar han hotellet - som han alltså har för sig själv förutom ett par personer i personalen - för "landets största villa".

Efter beskedet störtdök Icelandairs aktie på börsen i Reykjavík. Värdet sjönk i går med 22 procent till 3,08 isländska kronor. Sedan nyår har två tredjedelar av bolagets börsvärde utraderats.

Turismen till Island har nu i det närmaste upphört helt och hållet. Bláa lónið - det bolag som driver Blå lagunen, flera hotell, butiker och restauranger - uppgav i går i ett pressmeddelande att verksamheten stängs till och med den 30 april. Stängningen gäller en längre period än dagens förbud mot sammankomster som upphör den 12 april. Det mesta talar dock för att restriktionerna förlängs i ytterligare flera veckor.

Finansminister Bjarni Benediktsson säger till RÚV att regeringen har en skyldighet att se till så att kommunikationer och transporter till och från Island inte upphör. Han betraktar Icelandair som det kanske viktigaste företaget i landet:
"Det kommer aldrig att bli så att all den här verksamheten kommer att upphöra."
Bjarni Benediktsson ville inte spekulera i ett eventuellt statligt ägande av Icelandair om bolagets ekonomiska situation skulle förvärras ytterligare. Det var dock svårt att uppfatta budskapet på annat sätt än att regeringen var redo att ingripa på något sätt för att undvika en konkurs om problemen skulle bli långvariga.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.