måndag 2 mars 2020

Första tre bekräftade fallen av coronaviruset på Island

En isländsk man i 40-årsåldern, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern har smittats av coronaviruset covid-19. De hålls nu i karantän samtidigt som myndigheterna försöker kartlägga spridningen av smittan. Alla tre återvände till Island efter resor till norra Italien. Almannavarnir har nu höjt beredskapen på grund av coronaviruset. Ytterligare 93 personer har testats för coronaviruset.

I fredags meddelade Almannavarnir att en isländsk man i 40-årsåldern smittats av coronaviruset. Han hålls nu i karantän på Landspítali i Reykjavík. Han mår efter omständigheterna väl. Ingen i mannens familj har smittats. Inte heller har någon av mannens arbetskamrater smittats.

Mannen återvände till Island den 22 februari efter en skidresa till Andalo i norra Italien. Han vistades inte i den så kallade röda zonen - det område av landet som satts i karantän på grund av coronaviruset covid-19.

Mannen gick till jobbet som vanligt i måndags och tisdags. Under onsdagen insjuknade han och tog kontakt med sjukvården. Efter att ha testats visade det sig alltså att han smittats av viruset. Myndigheterna arbetar nu med att kartlägga hur mannen smittats och till vilka han kan ha fört smittan vidare.

Beskedet gjorde att 49 personer sattes i karantän. Däribland fanns arton av mannens arbetskamrater. Hustrun har dock inte smittats - något som annars hade kunnat innebära en stor risk eftersom hon arbetar med studenter på Háskólinn í Reykjavík.

Det första bekräftade fallet av smittan på Island ledde till att Almannavarnir höjde beredskapen på grund av riskerna för en pandemi. Skälet är både de insjuknade männen på Island och coronavirusets fortsatta utbredning över världen. Dessutom har hela Italien nu klassats som en riskzon.

Det andra bekräftade fallet kom i går eftermiddag. I lördags landade ett av Icelandairs flyg från Verona i Keflavík. Ombord fanns 180 personer. Vid ankomsten möttes de av personal från Almannavarnir. Tre personer visade symtom på influensa och testades för coronaviruset. Ett av testen var alltså positivt.

Den smittade mannen är i 50-årsåldern. Han hade vistats i norra Italien men utanför den röda zonen. Även han ska må bra efter omständigheterna. Almannavarnir skriver på Facebook att han hålls i karantän i hemmet.

Myndigheterna kommer nu att kontakta samtliga som var ombord samma flygplan. De kommer att rekommenderas att hålla sig i frivillig karantän under de närmaste två veckorna. Det betyder att totalt omkring 300 personer just nu hålls i karantän. Hittills har ytterligare 93 personer testats negativt för viruset.

Ett tredje fall av coronaviruset bekräftades i går kväll. Det rör sig om en kvinna i 40-årsåldern. Hon flög från München till Keflavík ombord ett av Icelandairs plan. Hon hade varit på en skidresa i norra Italien. Enligt Almannavarnir behöver inte samtliga passagerare sättas i karantän - utan enbart de resenärer som kom från Italien.

Det finns i dagsläget inga planer på att stänga gränserna eller införa några andra restriktioner för resande. Även nästa lördag finns ett flyg mellan Verona och Keflavík som det i dagsläget inte finns några planer på att ställa in. Myndigheterna avråder dock från onödiga resor till Italien.

Myndigheterna har hyrt hela Fosshótel Lind i Reykjavík för att vid behov kunna använda de 78 rummen för att sätta turister i karantän. Hyresavtalet löper på två månader. Íslandshótel - som driver Fosshótel Lind - kunde flytta gästerna till andra hotell i Reykjavík.

På Teneriffa sitter tio islänningar i karantän på rekommendation av spanska myndigheter. Almannavarnir skriver i ett pressmeddelande att det är osäkert när de kan återvända till Island.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir uppmanar islänningarna att behålla lugnet. Hon skriver på Facebook att det är viktigt att den information som går ut är korrekt och att följa myndigheternas uppmaningar:
"Vår styrka som samhälle är att vi står enade när så krävs. Det har betydelse nu när coronaviruset har kommit till Island. Regeringen, hälsovårdsmyndigheterna och civilförsvaret är förberedda och varje länk i kedjan utför sin uppgift med professionalitet och ansvar. Jag lägger nu som tidigare betoningen på god information och den har varit föredömlig de senaste dagarna. Behåll vårt lugn, följ uppmaningar och gör alla vårt för att det här ska orsaka minsta möjliga skada. Vi kommer att lösa den här uppgiften tillsammans."
President Guðni Th. Jóhannesson skriver även han på Facebook om utbrottet. Han uppmanar islänningarna att tänka på hygienen genom att exempelvis tvätta händerna ofta. Han poängterar att det är viktigt att vara "försiktig, förnuftig och behärskad":
"Dessutom är det lämpligt att inte underblåsa rädsla eller misstänksamhet och att alltid följa uppmaningar. ... Panik löser inga problem. Vi behåller vårt lugn och fortsätter vårt dagliga liv så långt det är möjligt."
Inför söndagens gudstjänster vände sig biskop Agnes M. Sigurðardóttir till samtliga präster i den isländska kyrkan. Hon skrev i ett brev att det på grund av coronaviruset var lämpligt att avstå från att skaka hand med besökarna och att inte dricka vin ur eller doppa oblater i samma bägare.

Coronaviruset har även börjat påverka det isländska näringslivet. Hotell och turistattraktioner har börjat få ta emot avbokningar på grund av oro för smittans utbredning. Icelandair meddelade i går i ett börsmeddelande att den ekonomiska prognos som gavs den 6 februari inte längre är giltig. Skälet är minskande efterfrågan och osäkerhet på grund av covid-19.

Dessutom har fackförbundet Efling - som befinner sig i konflikt med kommunen i Reykjavík - enligt ett pressmeddelande gått med på att tillfälligt avbryta den pågående strejken för att medlemmarna ska kunna utföra viss städning och sophämtning. Skälet är att fortsatt strejk befaras kunna inverka negativt på folkhälsan och öka riskerna för spridning av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset.