söndag 22 mars 2020

Insnöad isländsk bonde får livsmedel med helikopterVägen till de två sista bebodda gårdarna på Langadalsströnd vid Ísafjarðardjúp i Västfjordarna har varit oframkomlig flera veckor i sträck. Snöovädren har avlöst varandra. När det har varit som värst har bonden Indriði Aðalsteinsson inte ens kunnat ta sig ut till fårstallet på två dygn. I veckan tog maten slut - och då fick han hjälp av en av kustbevakningens helikoptrar.

I Västfjordarna har årets vinter varit en av de snörikaste på länge. Området längs Langadalsströnd är känt för riklig nederbörd. De tuffa förhållandena är ett av skälen till att bara två gårdar finns kvar i regionen. På gården Skjaldfönn bor fårbonden Indriði Aðalsteinsson.

Vägen till Skjaldfönn har varit igensnöad flera veckor i sträck. Snön har varit så djup och ovädren så många att Vegagerðin inte ens försökt öppna vägen.

Indriði Aðalsteinsson berättar i Bændablaðið att han i början på januari kunde ta sig till Hólmavík för att handla. Sedan dess har snöovädren avlöst varandra. Vid ett tillfälle för en dryg månad sedan levererade en annan bonde lite livsmedel med superjeep. Men de senaste veckorna har Indriði Aðalsteinsson varit helt isolerad.

Ett oväder var så hårt att han inte ens kunde ta sig till fårstallet 60 meter från bostadshuset. Och snön har på sina håll lagt sig så att han fortfarande får gå långa omvägar för att kunna ta sig till stallet för att mata djuren.

Nyligen skrev han på Facebook om att förråden började tryta. Mjölken var slut och han fick nöja sig med vatten till havregrynsgröten på morgnarna. En vän uppmärksammade kustbevakningen på Indriði Aðalsteinssons situation.

I onsdags hade en av kustbevakningens helikoptrar uppdraget att undersöka lavinfaran i Flateyri. Samtidigt passade besättningen enligt ett pressmeddelande på att undsätta den isolerade bonden på Skjaldfönn. På flygplatsen i Ísafjörður hämtade de förnödenheter som packats i banankartonger. Därefter flög de till Skjaldfönn.

Snödjupet gjorde det omöjligt för besättningen att landa. En av dem firades ned ihop med matvarorna. Det var en mycket tacksam Indriði Aðalsteinsson som mottog leveransen och fick hjälp med att bära in den i huset, skriver Bændablaðið.