söndag 15 mars 2020

Island halverar tid i karantän för katter och hundar

Hundar och katter som förs in till Island behöver nu bara sitta i karantän i två veckor. Tidigare var kravet fyra veckors karantän. Ledarhundar och andra hundar med speciella uppgifter kan få tillstånd att i stället sitta i karantän i hemmet. Samtidigt skärps kraven på bland annat vaccinering och dokumentation över djurs hälsotillstånd.

Fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson har enligt ett pressmeddelande skrivit under ett nytt regelverk för införsel av katter och hundar. Förslaget att halvera tiden i karantän har tagits fram av veterinärmyndigheten Matvælastofnun.

De nya bestämmelserna gör att tiden i karantän förkortas från fyra till två veckor för katter och hundar. Ledarhundar och andra hundar som är tränade att utföra speciella uppgifter kan helt slippa karantän. Om tillstånd beviljas kan de i stället hållas i karantän i hemmet.

Kristján Þór Júlíusson anser inte att skyddet mot smittsamma sjukdomar försämras på grund av det nya regelverket. I stället skärps kraven på flera punkter.

Utgångspunkten för de nya reglerna är att en större del av karantänprocessen ska ske i utreselandet. Innan hundar och katter får klartecken för att sitta i karantän kommer det att ställas hårdare krav på bland annat vaccinering, hälsoundersökningar och dokumentation.

Här kan du läsa mer om karantän för husdjur på Island.