fredag 13 mars 2020

Island protesterar mot Donald Trumps flygförbud

Nu har 117 islänningar bekräftats vara smittade av coronaviruset. Samtidigt innebär Donald Trumps restriktioner för flygtrafik ett hårt slag för Icelandair. I förlängningen drabbar flygförbudet även en rad andra sektorer. Statsminister Katrín Jakobsdóttir har begärt ett samtal med USA:s president för att diskutera situationen och protestera mot beslutet.

Utbredningen av coronaviruset covid-19 fortsätter på Island. Almannavarnir meddelade i går kväll att 117 personer nu har testat positivt för viruset. Över 1 000 personer har testats - och nästan lika många sitter i hemkarantän.

Spårningen av de sista bekräftade fallen pågår. Av de 103 första positiva testerna hade enligt Almannavarnir 80 personer smittats i utlandet - i synnerhet i österrikiska och italienska Alperna men också i USA - och 23 på Island. Tre av de nya fall som bekräftades under gårdagen var islänningar som smittats i amerikanska Denver.

En av de smittade är Kristján Loftsson, vd för valfångstbolaget Hvalur. DV berättar att han som 76-åring är den äldsta smittade personen i landet. Han är också den första som smittades i tredje led. Han drabbades av coronaviruset sedan en av hustruns vänner smittats under en skidresa i Alperna. Vännen smittade hustrun som i sin tur förde smittan vidare till Kristján Loftsson.

Två coronasmittade personer vårdas på sjukhus. Ingen av dem är dock så sjuk att de ligger på intensivvårdsavdelning.

En person som misstänks vara smittad landade i Keflavík i går ombord ett av Icelandairs flyg från München. Mannen ska enligt Morgunblaðið ha varit på en skidresa till Tyrolen i Österrike. Efter att ha gått ombord planet ska han ha berättat för besättningen att han upplevde symtom på coronaviruset.

Raderna närmast mannens plats i planet tömdes. Mannen möttes av polis i Keflavík och fick veta att han måste sitta i karantän. Många av de övriga passagerarna ska ha varit mycket irriterade under resan eftersom det var uppenbart att mannen var sjuk, skriver Morgunblaðið.

I dag räknar Íslensk erfðagreining med att börja screena personer för coronaviruset. Målet är att kartlägga virusets utbredning. Isländska medborgare kan nu boka tid för screening.

Almannavarnir talar nu allt mer om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster. Ett sådant beslut kan komma inom de närmaste dagarna om smittan fortsätter att breda ut sig. Allt fler islänningar har också börjat hamstra livsmedel med lång hållbarhet inför eventuella restriktioner om att röra sig utomhus.

Coronaviruset har redan orsakat stora problem för Icelandair. Flygbolaget ställer in ett åttiotal avgångar under mars och april. Men Donald Trumps besked om inreseförbud för personer från Schengenområdet tvingar bolaget att ställa in betydligt fler avgångar.

Icelandair kommer att kunna fortsätta flyga till New York, Washington DC, Seattle och Chicago. Men inga personer som har vistats i Schengenområdet får resa in i USA. Exakt hur många avgångar som påverkas är ännu inte klart.

Börsen i Reykjavík reagerade mycket negativt på nyheten. Icelandairs aktie rasade med hela 22,8 procent. Den sjönk i värde från 5 isländska kronor vid stängning i onsdags till 3,86 kronor i går. Inom loppet av en månad har bolagets börsvärde mer än halverats - till stor del på grund av coronaviruset. Sedan tidigare plågas Icelandair av flygförbudet för Boeing 737 Max.

Aktiekursen är nu den lägsta sedan 2011. Men det var inte bara Icelandair som sjönk i värde under gårdagens handel. Index på börsen i Reykjavík minskade med 8,44 procent. Raset var det största sedan kölvattnet efter 2008 års finanskrasch.

Bogi Nils Bogason, vd för Icelandair, träffade regeringen vid ett blixtinkallat möte i går. Han ska då inte ha begärt något statligt stöd. Bogi Nils Bogason säger till RÚV att Donald Trumps beslut är ett hårt slag mot Icelandair. Bolaget kan dock klara sig utan intäkter i några månader. Men nedskärningar är att vänta. Under gårdagen fick personalen ett mejl där anställda tillfrågades om de kunde tänka sig att förlänga föräldraledigheter, ta tjänstledigt eller gå ned i arbetstid.

Om Icelandair skulle riskera konkurs är det troligt att regeringen griper in. Sådana signaler kom också i går från både finansminister Bjarni Benediktsson och statsminister Katrín Jakobsdóttir. Utan Icelandair skulle det för turistnäringen enskilt viktigaste företaget försvinna - och det skulle i sin tur utgöra ett dråpslag mot det övriga näringslivet och samhället.

Regeringen reagerade skarpt på beskedet från Donald Trump. Bjarni Benediktsson säger till Vísir att hans första reaktion var ilska. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson vände sig i går enligt ett pressmeddelande till USA:s ambassadör på Island för att protestera mot beslutet. Han har också begärt ett telefonmöte med utrikesminister Mike Pompeo för att diskutera frågan.

Katrín Jakobsdóttir har i sin tur begärt ett telefonmöte med Donald Trump. Hon säger till Vísir att Icelandair är ett av de företag som regeringen har klassat som samhällsviktigt. Målet med protesterna är att få USA att ändra sig om flygstoppet och att fortsätta tillåta passagerare som reser in från Island.

USA har under Donald Trump gång på gång påpekat Islands viktiga strategiska läge. Inte minst har Mike Pompeo betonat vikten av Islands Nato-medlemskap. Men i går beslutade Guðlaugur Þór Þórðarson att ställa in militärövningen Norðurvíking som skulle ha ägt rum på Island mellan 20 och 26 april.

Närmare 1 000 Nato-anställda skulle delta i övningen - varav majoriteten från USA. I ett pressmeddelande hänvisas det till "de omständigheter som har uppkommit". Men det är oklart om dessa omständigheter enbart är en hänvisning till coronavirusets utbredning eller om det också är en indirekt protest mot Donald Trumps inreseförbud.

Färjan Norröna kommer de två närmaste veckorna att segla till Seyðisfjörður utan passagerare. Rederiet Smyril Lines beslut är en konsekvens av en ny linje från färöiska myndigheter.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.