lördag 21 mars 2020

Kapade cementblandare - greps misstänkt för eldsvådaEn 30-årig man stal en cementblandare och körde den mot mötande trafik på Sæbraut i Reykjavík. Skräckfärden slutade till sist när polisen lyckades ringa in mannen. Efter att ha förhörts försattes mannen på fri fot. En vecka senare greps han på nytt. Nu är han misstänkt för att ha anlagt en brand i centrala Reykjavík.

Vid 9-tiden den 11 mars stal en 30-årig man en cementblandare inne i centrala Reykjavík. Han kapade fordonet på Vitastígur, fortsatte längs Laugavegur och ned mot Bankastræti för att svänga österut på Lækjargata för att därefter köra ut på Sæbraut. Han fortsatte österut i flera minuter - och körde hela tiden mot färdriktningen. Han var många gånger nära att frontalkrocka med andra bilister.

Så småningom lyckades polisen ringa in mannen och få stopp på honom vid Kleppsvegur. Åtta fordon deltog i jakten. Han togs till polisstationen för förhör och släpptes senare samma dag. Mannen kommer att åtalas för bland annat trafikbrott.

En vecka senare greps mannen på nytt. Då ryckte brandkåren ut till en anlagd brand på utestället Pablo Discobar och restaurangen Burro i centrala Reykjavík. Larmet kom vid 23-tiden på onsdagskvällen. På plats kunde polisen gripa 30-åringen misstänkt för att ha startat eldsvådan.

Släckningsarbetet pågick till 4-tiden på torsdagsmorgonen. Länge befarade brandkåren att elden skulle sprida sig.

I torsdags beslutade Héraðsdómur Reykjavíkur att mannen på grund av misstänkt upprepad brottslighet ska sitta häktad i fyra veckor.


Ovan kan du se filmer från polisens jakt på den stulna cementblandaren.