lördag 28 mars 2020

Krävande vinter för snöröjning i isländska VästfjordarnaFörra vintern använde Elvar Sigurgeirsson snöslungan i 49 timmar när han plogade vägen till Flateyri i Västfjordarna. Den här vintern är han redan uppe i 500 timmar. Efter en snöfattig inledning på vintern har det snöat ovanligt mycket - i synnerhet under andra halvan av december, första halvan av januari och andra halvan av februari. Det berättar han för Vegagerðin.

När Elvar Sigurgeirsson öppnade vägen den 20 mars fick han sällskap av en fotograf. Då hade nederbörden varit så riklig att snödjupet var omkring fem meter. Den 4,2 meter höga maskinen nådde inte ända upp till snötäcket.

Snöovädren har varit många den här vintern. Västfjordarna är en av de regioner där problemen med oframkomliga vägar har varit som störst. Just vägen till Flateyri är mycket utsatt för laviner. I vinter har den flera gånger varit avstängd på grund av lavinfaran. Stora laviner har också fallit över vägen vid flera tillfällen.

Förra vintern kördes Vegagerðins snöröjningsmaskiner totalt 1 422 639 kilometer. I veckan hade körsträckan redan kommit upp i 1 661 000 kilometer.

Ovan kan du se hur det går till när Elvar Sigurgeirsson öppnar vägen till Flateyri.Flateyri ligger vid Önundarfjörður. På andra sidan fjorden ligger Ingjaldssandur. Trakten är sedan länge övergiven - med undantag för en enda invånare på gården Sæból. Vägen till Ingjaldssandur plogas inte alls under vintern.

Nyligen låg kustbevakningens fartyg Týr i hamn i Flateyri. Fartyget seglade till orten eftersom väderprognosen förutspådde ett stort snöoväder som skapade en stor risk för laviner samtidigt som Flateyri ännu en gång skulle skäras av från omvärlden.

En som fastnat i Flateyri var bonden på Sæból som uträttat ärenden och hälsat på sonen i Ísafjörður. Hon vände sig till besättningen - och fick svaret att hon kunde få hjälp att komma hem. Det uppger kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Ovan kan du se hur det gick till när kustbevakningen transporterade bonden hem till Ingjaldssandur.

En annan isolerad plats i Västfjordarna är kommunen Árneshreppur. Den har - med några korta undantag - varit avskuren från omvärlden ända sedan mitten av december. Och de senaste veckorna har den enda landvägen till Árneshreppur varit oframkomlig. Den plogades tillräckligt för att öppnas på kvällen den 4 mars. Men den snöade igen redan samma natt.

I kommunen har invånarna i Djúpavík i sin tur varit avskurna från övriga Árneshreppur. I onsdags arbetade Ingólfur Benediktsson med att öppna vägen mellan Gjögur och Djúpavík för att bryta isoleringen. Sonen Róbert Hlífar Ingólfsson följde med och filmade.

Efter tre dagar fick Ingólfur Benediktsson ge upp. Det fortsatte att snöa ymnigt och det fanns inga förutsättningar för att vägen skulle kunna hållas öppen mer än en kort stund. Han säger till RÚV att han inte har upplevt så mycket snö i Árneshreppur sedan 1995.


I fredags fick Ingólfur Benediktsson rycka ut på nytt. Då var det enligt Litlihjalli en mindre lavin som fallit över vägen till Norðurfjörður.

Här kan du läsa mer om vinterns stora laviner i Flateyri, här kan du läsa mer om livet på Ingjaldssandur och här kan du läsa mer om isoleringen i Árneshreppur.