
Kyrkan på Þingvellir är från 1859. Då bodde ganska många i trakten runt sjön Þingvallavatn. Men i dag är det en av Islands minsta socknar. Det gör också att kyrkan i den nationalpark som grundades 1930 har begränsade ekonomiska resurser.
Kristján Björnsson, suffraganbiskop i Skálholt, fick i år nej på sin ansökan om bidrag från Jöfnunarsjóður sókna. Han säger till Fréttablaðið att han detta jubileumsår hade hoppats på ökade resurser till gudstjänster. I stället fick han det oväntade beskedet att fonden inte tänker dela ut några pengar alls:
"Þingvellirkyrkan har särställningen att vara hela folkets kyrka på denna heliga plats."
Kristján Björnsson hade hoppats på ett bidrag på runt en halv miljon isländska kronor. Pengarna ville han ha till att anlita organister och försångare till gudstjänsterna. Eftersom socknen är så liten hålls i regel bara mässor på juldagen, nyårsdagen och påskdagen.
Även om det inte är många som bor i närområdet är det enligt Kristján Björnsson betydligt fler som kommer till gudstjänsterna. Han säger i Fréttablaðið att kyrkans unika karaktär även lockar mer långväga besökare:
"Som nu till jul och nyår då var majoriteten människor som kom från andra ställen."
Här kan du läsa mer om byggnaderna på Þingvellir.