lördag 28 mars 2020

Nio av tio litar på sjukvården i coronakrisen på Island

Nio av tio islänningar har förtroende för civilförsvarets och sjukvårdens hantering av coronautbrottet. Även polisen åtnjuter stort förtroende. Dessutom är det en majoritet som känner tillit till regeringens hantering av coronakrisen. Men det stödet är betydligt starkare bland personer som sympatiserar med något av regeringspartierna. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Antalet coronasmittade växer från dag till dag på Island. Utbrottet väntas kulminera vid påsk. De närmaste veckorna förutspås bli den hårdaste prövningen för sjukvården. Samtidigt har näringslivet drabbats hård. Turismen - den viktigaste näringsgrenen i landet - har i det närmaste utraderats.

Men hanteringen av coronautbrottet har i dagsläget ett utbredd stöd bland allmänheten. Och starkast är stödet för civilförsvaret och sjukvården. Hela 91 procent har förtroende för civilförsvarets hantering av situationen. Och 88 procent känner förtroende för sjukvårdens agerande i samband med coronakrisen.

Högt förtroende har även polisen. Det är 82 procent som litar på hur polisen hanterar läget.

Både regeringen och centralbanken Seðlabanki Íslands har kommit med en rad åtgärder för att minska de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet. Även det agerandet har fått ett positivt mottagande. Det är 52 procent som har förtroende för Seðlabanki Íslands och 51 procent för regeringen.

Uppslutningen bakom regeringen är dock långt ifrån allenarådande. Det är 21 procent som svarar att förtroendet för regeringens agerande är lågt. Det är främst väljare som sympatiserar med Centerpartiet och Piratpartiet som misstror koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet.

Vidare är det 62 procent som har förtroende för hur livsmedelsbutiker hanterar coronautbrottet. Motsvarande siffra för skolorna är 62 procent, för allmänheten 50 procent, för fackföreningarna 37 procent, för bankerna 27 procent och för pensionsfonderna 20 procent.

Det är bara när det gäller banker och pensionsfonder som andelen skeptiska är större. Hela 28 procent uppger att de har litet förtroende för bankerna och 25 procent har litet förtroende för pensionsfonderna.

Här kan du läsa mer om coronavirusets utbredning på Island.