lördag 14 mars 2020

Polis varnar för bedragare som utnyttjar coronaviruset

Andningsmasker och handsprit som erbjuds till försäljning till höga priser. Och bedrägerier över telefon som syftar till att komma över inloggningsuppgifter och bankkoder. Nu utnyttjar brottslingar skräcken för coronaviruset för att komma över pengar. Polisen i Reykjavíkområdet varnar nu på Facebook islänningar för bedragarna.

Handsprit och andningsmasker har blivit bristvaror i takt med att oron för coronavirusets utbredning ökat. På många håll på Island är de slutsålda. Varken den inhemska produktionen eller importen är i dagsläget tillräcklig för att möta efterfrågan.

Den spirande otryggheten i samhället har gjort att bedragare börjat sikta in sig på oroliga islänningar. Med hjälp av ett konto på Instagram försökte personer som påstod sig företrädda hälsovårdsmyndigheterna komma över inloggningsuppgifter.

Ett tillvägagångssätt som snabbt har blivit vanligt är att personer erbjuder bland annat andningsmasker och handsprit till försäljning. Priserna är höga men inte orimliga. Men försäljningen är en bluff. Den som betalar får varken andningsmasker eller handsprit.

Ett annat tillvägagångssätt är att brottslingarna ringer personer och talar om coronaviruset. I regel talar de om utsattheten för viruset. Efter en stunds samtal försöker de komma över inloggningsuppgifter och annan information som kan hjälpa dem att få kontroll över personers bankkonton.

Polisen skriver att Almannavarnir visserligen ringer upp personer när de försöker spåra coronasmittan. De ber dock aldrig om bankuppgifter eller liknande.

Här kan du läsa mer om coronasmittans utbredning på Island.