onsdag 4 mars 2020

Rekordhögt stöd för Centerpartiet i ny mätning

Centerpartiet går framåt till den högsta opinionssiffran någonsin hos Gallup. Samtidigt tar sig Islands socialistparti över femprocentsställen till alltinget för första gången på ett år. En minskning för Socialdemokraterna och en ökning för Självständighetspartiet gör att gapet mellan Islands två största partier växer till över 7 procentenheter.

I den senaste opinionsmätningen från Gallup befäster Centerpartiet ställningen som tredje största parti på Island. Stödet ökar nu med 1,7 procentenheter till 14,2 procent. Det är partiets bästa notering någonsin hos Gallup.

Uppsvinget gör Centerpartiet till mätningens stora vinnare. Den stora förloraren är Socialdemokraterna. Stödet sjunker till 14,8 procent, en nedgång med 2,9 procentenheter.

Tillbakagången gör att Självständighetspartiet nu med god marginal är största parti. Självständighetspartiet ökar med 0,4 procentenheter till 22 procent. Även om det rör sig om en uppgång har partiet bara fem gånger tidigare haft lägre stöd hos Gallup.

En annan vinnare är Gröna vänstern. Partiet klättrar med 1,4 procentenheter till 11,9 procent. Piratpartiet backar med 0,8 procentenheter till 10,7 procent. Renässans ligger still på 10,3 procent.

För Framstegspartiet fortsätter tillbakagången. Partiet krymper med 0,8 procentenheter till 7 procent. Bara två gånger tidigare har Framstegspartiet haft lägre stöd hos Gallup.

För första gången på ett år klättrar Islands socialistparti över femprocentsspärren till alltinget. Stödet ökar med hela 1,6 procentenheter - vilket gör partiet med mätningens näst största vinnare. Partiet får nu exakt 5 procent.

Folkets parti har legat nedanför spärren i ett drygt år. Stödet krymper med 0,2 procentenheter till 4 procent.

Stödet för regeringen pekar uppåt. Det är nu 48,2 procent som backar upp koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Jämfört med föregående mätning ökar stödet med 1,7 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.