tisdag 3 mars 2020

Sex nya fall av coronaviruset bekräftade på Island

Ytterligare sex fall av coronaviruset covid-19 har nu bekräftats på Island. Nu har totalt nio islänningar smittats av viruset. Ingen av dem är dock allvarligt sjuk och ingen av dem vårdas på sjukhus. Gemensamt för minst åtta av de smittade är att de varit på skidresor i norra Italien. Omkring 260 personer sitter i frivillig karantän. Det uppger Almannavarnir i ett pressmeddelande.

I fredags fick Island det första bekräftade fallet av coronaviruset covid-19. Det var en man i 40-årsåldern som återvänt hem den 22 februari efter en resa till norra Italien. Efter att ha jobbat som vanligt i två och en halv dag började han känna sig dålig. Han testades senare positivt för coronaviruset.

I söndags kom ytterligare två fall - en man och en kvinna - och de följdes i går eftermiddag av ytterligare tre bekräftade fall. De tre smittade som upptäcktes då är alla i 50-årsåldern och bosatta i Reykjavíkområdet. Totalt har nu alltså sex islänningar smittats av coronaviruset.

Sent i går kväll bekräftade Almannavarnir på Facebook ytterligare tre fall - två kvinnor och en man i 40- och 50-årsåldern.

Gemensamt för minst åtta av de nio smittade är att de varit på skidresor till norra Italien. Sju av dem har dessutom bott på samma hotell. Myndigheterna kartlägger nu hur den sista personen smittats. Fem av de sex personer som bekräftades vara smittade i går anlände samtliga till Keflavík i lördags ombord ett flyg från Verona.

Den första smittade mannen vårdades på sjukhus men skrevs ut från Landspítali i går. Han sitter nu i karantän i sitt hem. Det gör även de åtta övriga som testats positivt för coronaviruset.

Almannavarnir klassar nu hela Italien som en riskzon. Det går inget reguljärflyg mellan Island och Italien under vintern. Däremot flyger Icelandair charter åt bland annat resebyrån Vita. Det var Vita som arrangerade den skidresa där de senaste fallen upptäcktes. Samtliga 180 ombord sattes i karantän efter hemkomsten.

I lördags kväll lyfte Vitas sista skidresa till Italien för säsongen. De 110 resenärerna ska flyga hem från Verona på lördag. Om inte läget förändras kommer samtliga att sättas i karantän i två veckor. Det kommer även att gälla besättningen ombord planet.

I dagsläget är det omkring 260 personer som sitter i karantän. Samtliga är islänningar. Myndigheterna har hyrt Fosshótel Lind i Reykjavík i två månader för att vid behov isolera smittade turister i lokalerna. Om hotellet kommer att behöva användas för karantän får de anställda möjlighet att avstå från att jobba.

Almannavarnir uppmanar nu sjukvårdspersonal att inte resa utomlands. Så länge som pandemins utbredning är osäker är det viktigt att vårdpersonalen kan utföra sitt jobb. Därför vore det enligt myndigheten olyckligt om de i stället skulle behöva sitta i karantän på grund av att de varit på nöjesresor till utlandet.

Sex anställda på Landspítali sitter redan i karantän. Alla sex återvände till Keflavík från München i lördags. De hade varit i norra Italien på skidsemester och reste med samma flyg som den kvinna som testades positivt för coronaviruset i söndags.

Spridningen av coronaviruset fortsätter att prägla även den isländska vardagen i ökande omfattning. Renässans meddelade i går att det landsmöte som skulle äga rum i Reykjavík den 14 och 15 mars skjuts upp till hösten. Partiledningen skriver i ett pressmeddelande att skälet är oron för coronavirusets utbredning.

I söndags ska två italienska turister ha tvingats ut ur en butik på södra Island. Guiden Marco di Marco frågade dem enligt Morgunblaðið varför de åt i bussen medan andra resenärer var ute. De berättade då att de blivit utkastade eftersom personalen befarade att de bar på coronasmittan. Butiken förnekade att det var så det hade gått till. I stället ska de ha tvingats lämna butiken eftersom den målades om, skriver Morgunblaðið.

Kommunstyrelsen i Reykjavík gav i går klartecken för ökade resurser till städning. Syftet är enligt ett pressmeddelande att smittorisken i kommunens lokaler ska vara så liten som möjligt.

Handsprit är nu så gott som slutsålt överallt. Bland annat myndigheter, sjukvården och flygplatsen i Keflavík ska dock ha säkrat lager som räcker länge. Många har också börjat hamstra konserver, torrvaror och andra livsmedel med lång hållbarhet, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om coronasmittade på Island.